Türünün ilk örneği araştırma, beynin evrimiyle bağırsak arasındaki ilişkiyi ortaya koydu

Bilim insanları şaşırtıcı bulgularla karşılaştı

Bilim insanları, primatların beyin boyutu arasındaki farkın bağırsakla ilgili olduğunu düşünüyor (Unsplash)

İnsanların, bağırsakları sayesinde büyük beyinler geliştirecek şekilde evrimleşmiş olabileceği tespit edildi.

Doğadaki en büyük beyin insanlarda değil. Fakat vücut boyutuna oranla epey büyük bir beyni var. 

Bilim insanları kayda değer bir avantaj kazandırdığı düşünülen büyük beyinlerin neden ve nasıl evrimleştiğini anlamaya çalışıyor.

Bağırsak ve beyin arasında güçlü bir ilişki olduğu bilinirken, iki organ birbirinin sağlığını da etkileyebiliyor. 

ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Katherine Amato liderliğindeki yeni çalışmaya göre, insanlar büyük beyinlerini bağırsak florasına borçlu olabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağırsak florası, vücuttaki pek çok sürecin sağlıklı işlemesinde rol oynayan mikroorganizmaları veya mikropları ifade ediyor.

Araştırmacılar, vücut boyutuna oranla ikisi büyük (insan ve sincap maymunu) ve biri küçük beyinli (makak maymunu) üç primat türünün bağırsak florasını farelere enjekte etti. 

Steril bir ortamda doğup büyüyen farelerin vücudunda önceden mikrop bulunmuyordu.

Bulgularını hakemli dergi Microbial Genomics'te 2 Aralık Pazartesi günü yayımlayan ekip, büyük beyinli türlerin bağırsak mikroplarına sahip farelerin, beyne kaynak sağlamak için daha fazla enerji ürettiğini gözlemledi.

Küçük beyinli primatın mikroplarını taşıyan farelerse enerjiyi daha çok yağ şeklinde depoladı. 

Yeni araştırma, bağırsak florasının hayvan türleri arasında böyle biyolojik farklılıklar yaratabileceğini gösteren ilk çalışma olma özelliği taşıyor. Amato şu ifadeleri kullanıyor:

Bulgular, insanlar ve sincap maymunları ayrı ayrı daha büyük beyinler geliştirirken, mikrobiyal topluluklarının da gerekli enerjiyi sağlamak için benzer şekillerde değiştiğini gösteriyor.

Bilim insanları beklemedikleri bir bulguyla da karşılaştı. İnsan mikropları taşıyan farelerde daha büyük farklar göreceklerini düşünseler de sonuçlar böyle olmadı.

Amato, "İnsan mikrobu verilen farelerin, diğerlerinden bazı farklılıkları olduğunu görsek de en güçlü örüntü büyük beyinli primatlarla daha küçük beyinli primatlar arasındaki farktı" diyor.

Araştırmacılar bundan sonraki çalışmalarında, diğer canlıları inceleyerek bağırsak ve beyin gelişimi arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamayı planlıyor. 



Independent Türkçe, BBC Science Focus, IFL Science, Microbial Genomics

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU