178 yıllık seyahat şirketi Thomas Cook’un geçen hafta iflasını açıklamasının ardından turizm sektöründe domino etkisi sürüyor.
1970’lerin başında Almanya’da yaşayan Türklere uçak bileti satarak faaliyete geçen Öger Tours, 10 yıl önce satıldığı “İngiliz patronunun” batışının ardından iflasını açıkladı.
Thomas Cook’un sahibi olduğu diğer firmalar Polonyalı Neckermann Reisen, Hollandalı Bucher Reisen ve Fransız Air Marin de Öger Tours ile aynı kaderi paylaştı.
Firmalardan yapılan ortak açıklamada bu firmalardan tatil satın alan kişilerin 31 Ekim 2019’a kadar seyahatlerine başlayamayacağı belirtildi.
Hâlihazırda seyahatte olanların ise otel masrafları, transferleri ve dönüş biletleri karşılanacak.
Seyahatleri 1 Kasım ve sonrasında başlayacaklar için ise sigorta probleminin çözülmesinden sonra sürecin devam edebileceği, rezervasyonlarda iptale ya da değişikliğe gidilemeyeceği açıklandı.
Açıklamada, İsviçreli sigorta şirketi Zurich Insurance’ın yasal talepler için KAERA’yı görevlendirdiği ifade edildi.
"Almancılara" bilet satarak başladı
1969’da Vural Öger, Öger Türk Tur ile Türkiye’den Avrupa’ya yoğun işçi göçünün yaşandığı dönemde Almanya’da yaşayan Türklere uçak bileti satarak sektöre girdi.
Şirket faaliyetine 1983’te Öger Tours adıyla devam etti.
2009’da 400 binin üzerinde yolcu taşıyarak 3,3 milyon Euro işletme kârına ulaşan Öger Tours, 2010’da yaklaşık 30 milyon euroya Thomas Cook’a satılmıştı.
Öger Tours bünyesindeki diğer firmalar, Türkiye’de 2,5 milyon euro değerinde acente ve konaklama hizmetini Thomas Cook’a karşılıksız sağlamayı kabul etmişti.
Vural Öger’in 2013’te kurduğu V.Ö. Travel’in ticari hayatı ise kısa sürmüş, 2015’te iflasını açıklamıştı.
Vural Öger’in kızı Nina Öger'in Öger Otel İşletmeleri Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi, 581 milyon 227 bin lira borç ile bu yılın başında iflas etmişti.
Türkiye'de 21 bin tatilci geri dönemedi
Dünyanın en eski seyahat şirketi Thomas Cook 23 Eylül’de iflas etmiş, ülke dışında bulunan 150 bin İngiliz vatandaşı mahsur kalmıştı.
Farklı ülkelerdeki 20 binden fazla Thomas Cook çalışanı işsiz kalırken, Türkiye'de 21 bin, Yunanistan'da 50 bin, İspanya'nın Kanarya Adaları'nda 30 bin ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 15 bin tatilci geri dönememişti.
Yüksek borç, internettin gelişmesiyle oluşan rekabet ve Brexit nedeniyle zarar gören şirket, daha önce aldığı 900 milyon sterlinlik yardım paketinin üzerine 200 milyon sterlinlik ek yardıma daha ihtiyaç duyuyordu. Ancak, kurtarma görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı.
Kültür Bakanlığı’nın açıklamasına göre Thomas Cook, yılda yaklaşık 700 bin kişiyi Türkiye’ye getiren bir şirket.
Bakanlık, zarar gören şirketlere yaklaşık 50 milyon euroluk bir kredi destek paketi üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Independent Türkçe