SpaceX'in Tayvan kararı, adada öfke ve boykot çağrılarına yol açtı

Elon Musk adanın Çin'in parçası olduğunu söylemişti

Elon Musk daha önce Tayvan'a Hong Kong gibi "özel idari bölge" statüsü verilmesini önermişti (Reuters/Arşiv)

Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in, Tayvan'daki tedarikçilere üretimi başka ülkelere taşımasını söylediği iddiaları ülkede öfkeye yol açtı. 

Küresel uydu endüstrisine hassas ekipmanlar üreten Tayvan merkezli 46 şirket arasında, SpaceX'e doğrudan tedarik sağlayan şirketler de var.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın haberine göre SpaceX, "jeopolitik" nedenlerle uydu parçası üreticilerinin faaliyetlerini Tayland veya Vietnam gibi ülkelere taşımasını talep ediyor.

Haberler Tayvan halkında tepkiye yol açarken bazıları şirketi "nankörlükle" suçluyor. Bir Threads kullanıcısı da "Tayvanlılar, neden kızgın değilsiniz?" diyerek ekliyor: 

Tesla almamamız lazım. 

Asya ülkesinde Musk'ın Tesla araçları, 2023 ve 2024'te en çok satan 10. yeni otomobil oldu ve satışları 2022'den beri en az yüzde 50 arttı.

Reuters'ın aktardığı üzere SpaceX'in Starlink ağına parça sağlayan çok sayıda yüklenici arasında yer alan bir şirket, SpaceX'in Tayvan dışında üretim yapmalarını istediğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvanlı uydu bileşeni üreticileriyle işbirliği yapan ikinci bir kaynağın da aynı şeyi söylediği aktarıldı.

Habere göre uydu parçaları üreticisi Chin-Poon Industrial, SpaceX'in "esas olarak jeopolitik nedenlerle" üretim faaliyetlerini Tayland'a taşımasını istediğini öne sürdü.

Musk'ın uzay taşımacılığı şirketinin tedarikçilerinden Wistron NeWeb Corporation (WNC) ve Universal Microwave Technology'nin de bu yıl Vietnam'da üretim yapmaya başladığı ifade ediliyor.

Universal Microwave Technology gizlilik anlaşmaları nedeniyle yorum yapmadı fakat WNC'den bir işçinin SpaceX'in talimatları doğrultusunda bu kararın alındığını söylediği bildiriliyor.

Tayvan yönetimi haberleri yakından takip ettiğini ifade ediyor. Ekonomi Bakanı J.W. Kuo, "Resmi internet sitesinde böyle bir bilgi yok ancak bazı yabancı medya organları bunu bildiriyor ve biz de bunu yakından takip ediyoruz. Tayvan'daki tedarik zincirinin çok güçlü olduğunu ve bu durumla başa çıkabileceğini düşünüyorum" diyerek ekliyor:

Kısa vadeli siyasi faktörler uluslararası uydu şirketleriyle Tayvanlı üreticiler arasındaki tedarik zinciri ilişkisini etkilememeli.

Küresel çapta gelişmiş yarı iletkenlerin büyük bir kısmını üreten Tayvan, üretimi yurtdışına taşımaya karşı direnirken bazıları bunu Çin saldırısına karşı caydırıcı bir "silikon kalkan" diye tanımlıyor. 

Çin'in kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Pekin'in iddialarını reddediyor. Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Çin'in hamleleri savaş endişelerini de beraberinde getiriyor.

Musk, Tayvan halkını ilk kez öfkelendirmiyor. Teknoloji milyarderi geçen yıl Tayvan'ın Çin'in "ayrılmaz parçası" olduğunu öne sürdüğünde de büyük tepki çekmişti. Dışişleri Bakanı Joseph Wu, buna cevaben ülkenin "satılık olmadığını" söylemişti. 



Independent Türkçe, Reuters, Guardian

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU