Arap devletleri, ABD'nin Husi baskısına karşı koyuyor

Örgütle uzun süre savaşan Suudi Arabistan bile Washington'a yanaşmıyor

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı (Reuters)

ABD, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten beri Yemen açıklarında ticari gemilere el koyan, bazılarınaysa insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenleyen Husilere karşı yeni girişimlerde bulunmayı sürdürüyor. 

Yemen'in büyük kısmını kontrol eden İran destekli örgütün küresel deniz ticaretini tehlikeye soktuğunu vurgulayarak 18 Aralık 2023'te bir grup ülkeyle birlikte Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıklayan Washington, Arap ülkelerine de baskı yapıyor. 

ABD'nin Washington Post gazetesi, Kızıldeniz'deki gemilerin azalmasıyla kendi ekonomileri de zarar görse de Arap ülkelerinin bu baskıya boyun eğmediğini bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Timothy Lenderking'in son aylarda Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin yetkililerine verdiği "Gazze'deki çatışma, Husilerin yaptığını meşru kılmaz. Bu algıya karşı daha fazla adım atmanızı bekliyoruz" mesajının bir kenara itildiği vurgulandı. 

Husilerin eylemleri yüzünden Mısır'ın son bir yılda en az 2 milyar dolar kaybettiği de söylendi. 

Yıllar süren iç savaşla birlikte açlıkla boğuşan milyonlarca kişinin yardıma muhtaç olduğu Yemen'e uluslararası yardımların ulaştırılmasının güçleştiği de haberde yer aldı. 

Körfez Arap Ülkeleri Enstitüsü'nden Hüseyin İbiş durumu şöyle yorumluyor:

Husilere karşı daha sert bir dil kullanmanın kendilerine fayda sağlayacağını düşünmüyorlar. Özellikle Mısırlılar Husilerin sıradaki muhtemel hamlesinden korkuyor.

Araştırmacı ve köşe yazarı İbiş, Husilerin Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Babülmendep Boğazı'nı hedef alması durumunda Mısır'ın ekonomik olarak daha büyük darbe alacağını söyleyerek "Çok endişeliler" diyor. 

Uzmanlar, yıllar boyunca Yemen iç savaşında Husilerin karşısında yer alan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de Gazze savaşıyla birlikte ne örgüte ne de destekçisi İran'a eskisi kadar soğuk baktığını söylüyor. 

Binlerce sivil Gazze'de ölürken İsrail'e karşı yeterli adımları atmamakla suçlanan ABD'nin Ortadoğu'daki itibarının sarsılması de önemli bir faktör. 

Adı ve görevinin gizlenmesi koşuluyla Amerikan gazetesine konuşan üst düzeydeki bir Arap diplomat da şöyle konuşuyor:

Bu durumun hükümetlerin halkla ilişkisi konusunda nasıl karmaşık bir durum yarattığını anlamanız lazım. Bölge halkları, Ortadoğu'nun tamamını kapsayan kalıcı bir barış için Filistin devletinin gerekli olduğuna her zamankinden daha çok inanıyor. Herhangi bir hanede konuşulan bir numaralı siyasi mesele, Filistin.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kasım 2023'ten bu yana 202 gemiyi hedef aldıklarını perşembe duyurmuştu.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, "İsrail, ABD ve Birleşik Krallık'la bağlantılı gemileri hedef alan Yemen cephesindeki deniz operasyonlarımız, Kızıldeniz'deki hareketliliğin seyrekleşmesine rağmen devam ediyor" demişti.

Geçen hafta İsrail, ABD ve Birleşik Krallık'la bağlantılı 4 gemiye Sokotra Adası'nın doğusunda saldırı düzenlediklerini kaydeden Abdulmelik el-Husi, başka detay vermemişti.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU