Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik tüketiminde olduğu gibi doğalgaz tüketiminde de gerçek maliyeti yansıtacak bir fiyat modeline geçileceğini ifade etti.
Bayraktar Milliyet gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, elektrik tüketiminde belirli eşiği geçenlerin elektriği sübvansiyonlu değil gerçek maliyetiyle satın alacakları modele atıfta bulunarak, "Doğalgaz biraz daha komplike. Ama orada da kademeli fiyatlandırmaya geçmek istiyoruz" dedi.
Söyleşide, doğalgazda "gerçek maliyet modeli" uygulamasına gelecek yıl şubat ayında geçileceği ve illere göre tüketim kalıplarının göz önüne alınacağı ifade edildi.
Türkiye'de haneler başta olmak üzere tüketilen elektrik ve doğalgaza yüksek miktarda sübvansiyon uygulanıyor. Bayraktar geçtiğimiz aylarda hanelerin elektrik ve doğalgaz tüketiminin toplamda yüzde 60'a oranında sübvanse edildiğini ifade etmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya ile müzakereler
Bayraktar söyleşide, Rusya ile gelecek yılın sonunda sona erecek olan doğalgaz ithalat sözleşmesi hakkındaki müzakerelerde Türkiye'nin taleplerine ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya'dan doğalgaz iki hat üzerinden temin ediliyor. Yılda 16 milyar metreküp (bcm) gibi yüksek hacimli bir sözleşme olan Mavi Akım hattının sözleşme süresi gelecek yılın sonunda dolacak.
Bayraktar, "Türkiye olarak bize özel bir fiyat istiyoruz... Hem bizi, hem üretici ülkeyi koruyacak bir mekanizmayı uygulamak istiyoruz. Tavan ve taban fiyat, tünel fiyatlama dediğimiz bir şey olması lazım. Gaz fiyatları Avrupa'da yükselirse, arz güvenliğinde sıkıntımız yok ama fiyatla alakalı negatif etkisi olmasın istiyoruz" dedi.
Türkiye'de kurulması planlanan doğalgaz ticaret merkezi hakkında da bilgi veren Bayraktar, BOTAŞ ve Rusya'nın gaz ihracat tekeli Gazprom'un ortak olarak gaz ticaret platformu işletmesi için altyapının kurulduğunu, platformun 2025 yılında devreye girebileceğini ifade etti.
Gaz ticaret platformunda referans gaz fiyatı oluşacağını ve Rusya'nın gaz satarken bu fiyatı esas alacağını belirten Bayraktar, "Onlara bir mutabakat zaptı gönderdik... Burada bir İstanbul Gaz Endeksi olacak. Yani İstanbul'da gaz fiyatı oluşacak. LNG anlaşması yaparken, Avrupa'daki veya Amerika'daki gaz borsasını endeks alıyorsunuz. Artık Rusya gazını satarken, 'Ben İstanbul Gaz Endeksli bir formülle bu gazı satıyorum' diyecek" dedi.
Independent Türkçe, Milliyet