Pekin, internet sansürünü genişletiyor: "Kelime oyunları yasak"

Sosyal medya kullanıcılarının muhalif paylaşımları hedef alınıyor

Çin Siber Uzay İdaresi, geçen yıl uygunsuz görülen yaklaşık 1,4 milyon sosyal medya paylaşımının silindiğini bildirmişti (Reuters)

Pekin yönetimi, internet sansürüne takılmamak için sosyal medyada kullanılan şaka ve kelime oyunlarının peşine düştü.

Çin Komünist Partisi (ÇKP), internette muhalif paylaşımları sansürlemek için denetim kapsamını genişletiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Siber Uzay Dairesi, "açık ve net" adını verdiği yeni denetim modeli kapsamında, internet mimlerinin sosyal medyada kullanılan kelime oyunlarını yakın takibe alacak. 

ÇKP'nin resmi yayın organı Halkın Günlüğü, internet jargonunun "medeni olmayan" ifadeler içerdiğini savunarak, bunların halkta yaratabileceği kafa karışıklığının önlenmesi amacıyla söz konusu adımların atıldığını yazıyor. 

Kelime oyunlarının, şakaların ve çeşitli internet mimlerinin "gençlerin günlük iletişimini bozacağı ve ideolojik değerleri erozyona uğratabileceği" savunuluyor.

Çin'de internet halihazırda katı bir denetime tabi tutuluyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e yönelik eleştirilere ya da 1989'da yaşanan Tiananmen Meydanı olaylarına dair aramalara izin verilmiyor. 

İnternet kullanıcılarıysa sansüre takılmamak için çeşitli söz kalıpları kullanıyor. Bazı paylaşımlarda, Mandarin dilinde kulağa benzer gelen ancak farklı Çince karakterlerle yazılan ifadelerle oluşturulan sesteş sözcüklere başvuruluyor. Örneğin "aptal" (sha bi) ifadesi, sesteş "paraşütçü" (san bing) kelimesiyle karşılanıyor. 

Ayrıca ÇKP'yi eleştirmek isteyenler, partinin sıkça kullandığı "benim ülkem" ifadesini "senin ülken" şeklinde yazıyor. 

Buna ek olarak Şi Cinping'i eleştiren paylaşımlarda, liderin adının Çincedeki tonlamasına gönderme olarak üç ok işareti kullanılıyor. Ayrıca Winnie the Pooh benzetmelerinin de Şi'yi hedef aldığı bildiriliyor.


Independent Türkçe, Guardian, Newsx

DAHA FAZLA HABER OKU