Birleşik Krallık ve Almanya benzeri görülmemiş bir savunma anlaşması

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius / Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey ve Alman mevkidaşı Boris Pistorius bugünLondra'da, Alman uçaklarının İskoçya'daki bir askeri üsten faaliyet göstermesine olanak tanıyacak “tarihi” bir savunma anlaşması imzalayacak.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, “Trinity House Anlaşması” olarak adlandırılan benzeri görülmemiş anlaşmanın, “artan Rus saldırganlığı ve büyüyen tehditler karşısında ulusal güvenliği ve ekonomik büyümeyi güçlendirmeyi” amaçladığını söyledi. Birleşik Krallık ve Almanya arasında türünün ilk örneği olan bu anlaşma, aynı zamanda iki ülke ordularının NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek üzere daha sık birlikte eğitim yapmalarını da öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşma uyarınca Alman P8'leri Kuzey Atlantik kıyılarının korunmasına “katkıda bulunmak” üzere İskoçya'daki Lossiemouth üssünden “periyodik olarak” görev yapacak. Anlaşma ayrıca iki NATO üyesinin, şu anda Birleşik Krallık’ın Storm Shadow füzelerinin kapsadığı hedeflerden daha uzağa ulaşabilecek uzun menzilli saldırı silahları geliştirmek için iş birliği yapmasını öngörüyor.

Anlaşma kapsamında İngiliz çeliğinden top üretmek üzere bir fabrika kurulacak ve bu fabrika 400'den fazla yeni istihdam yaratacak. Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey yaptığı açıklamada, anlaşmanın “Almanya ile ilişkilerimizde bir dönüm noktası olduğunu ve Avrupa'nın güvenliğini önemli ölçüde arttırdığını” belirterek, “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda bu yeni iş birliğini geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Alman Bakan Boris Pistorius anlaşmanın, Birleşik Krallık’ta 14 yıllık Muhafazakâr iktidarın ve ülkenin Avrupa Birliği'nden çıkışının ardından, “Birleşik Krallık ve Almanya'nın yakınlaştığının” kanıtı olduğunu söyledi. Alman Bakan “Avrupa'da güvenliği hafife almamalıyız” uyarısında bulundu.

Pistorius, “Rusya Ukrayna'ya savaş açtı, silah üretimini önemli ölçüde arttırdı ve Doğu Avrupa'daki ortaklarımıza karşı defalarca hibrid saldırılar düzenledi... Bu anlaşma ile NATO müttefiklerinin mevcut ihtiyaçların farkına vardığını gösteriyoruz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU