Bilim insanları, yumurta kabuğu olmadan civciv büyütmeyi başardı

Bilim insanları, tekniğin toksik kimyasal analiz ve kök hücre araştırmaları gibi alanlar için yeni bir araç sağlayabileceğini söylüyor

(Unsplash)

Bilim insanları, tavuk embriyolarını içini göstermeyen yumurta kabukları olmadan büyütmeye yönelik yeni bir yöntemin, kuş gelişiminin doğrudan gözlemlenmesinin yanı sıra kök hücre araştırmalarında da ilerleme sağlayabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuşların gelişimini anlamanın temel hedeflerinden biri, büyürken meydana gelen olayların sırasını gözlemlemek.

Tavuk yumurtasının kabuğu içini göstermediği için, gelişmekte olan embriyoyu gözlemlemek için kabuğun kırılması gerekiyordu. Bu nedenle, civciv embriyosu gelişiminin gerçek zamanlı görselleştirilmesi bilim insanları için önemli bir zorluk oldu, ta ki şimdiye kadar.

Bilim insanları laboratuvarlarda şeffaf yumurta kabuğu üretmeyi denemiş ancak pek başarılı olamamıştı.

Böyle bir girişimde, embriyoları şeffaf yapay bir kültür kabında kuluçkaya yatırmak için üç gün boyunca kuluçkaya yatırdıktan sonra kabuklarından çıkardılar. Ancak embriyolar normal bir şekilde gelişmedi, çünkü yumurta sarısının bir zarı üçüncü günde çok kuru hale geldi.
 

Tavuk
Civcivler şeffaf yumurtanın içinde büyüdü (Katsuya Obara)​​​​​​​


Japon araştırmacılar tavuk yumurtalarını şeffaf filmden yapılmış yapay bir kültür kabına koyarak yumurtlama sürecinden yumurtadan çıkışa kadar gelişimlerini takip edebildiler.

Yumurta sarısı zarının kurumasını önlemek için, üst plakası yaklaşık 7 derecelik bir açıyla dönen bir döner çalkalayıcı kullandılar.

Yeni yöntem kullanılarak kültüre alınan embriyolar kademeli olarak gelişti ve kuluçka başlangıcından itibaren 21. günde normal civcivler çıktı.

Bilim insanları, "Makroskopik embriyo gelişim süreçlerinin gerçek zamanlı görüntülenmesini sağlayan şeffaf bir plastik film kullanarak bir civciv embriyo kültür sistemi geliştirdik" diyor.

Araştırmacılar bu tekniğin, deneysel işlemlere tabi tutulduğunda embriyolarda meydana gelen biyolojik değişikliklerin gerçek zamanlı izlenmesini sağlayabileceğini söylüyor.

Buna karşılık, bu buluş toksik kimyasal analiz ve kök hücre araştırmaları gibi bir dizi alan için yeni bir araç sağlayabilir. Araştırmacılar, "Bu sistem toksikoloji, kök hücre araştırmaları, biyo-görüntüleme ve rejeneratif tıp gibi çeşitli disiplinlerde güçlü bir araç işlevi görecek" diyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU