Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Netanyahu'dan evine yönelik İHA saldırısının ardından İran'a tehdit: Feci bir hata yaptılar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın vekili diye tanımladığı Lübnan'daki Hizbullah'a atfettiği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla "kendisi ve eşine suikast girişiminin feci bir hata olduğunu" belirtti. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu, bu sabah Lübnan'dan Kayserya kentindeki evine düzenlenen İHA saldırısını değerlendirdi. İran'ın vekili olarak nitelediği Hizbullah'ın "kendisi ve eşine suikast girişiminin feci bir hata olduğunu" belirten Netanyahu, bunun ne kendisinin ne de İsrail'in "düşmanlarına karşı savaşında caydırıcı olmayacağını" anlattı.

Netanyahu, İran ve vekillerine karşı, "İsraillilere zarar verenlere bedel ödetecekleri, kendilerine saldıranları etkisiz kılacakları, Gazze'deki İsrailli esirleri geri getirecekleri ve kuzeydeki vatandaşlarının güven içinde evlerine dönmelerini sağlayacaklarını" ileri sürdü. Netanyahu, daha önceden de tekrar ettiği zafer söylemini yineleyerek "İsrail savaşın tüm hedeflerine ulaşacak ve gelecek nesiller boyunca kalıcı olacak şekilde  bölgenin güvenlik gerçeğini değiştirmek konusunda kararlı." ifadesini kullandı. Öte yandan, İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Netanyahu'ya yakın kaynaklar, "Başbakan'ın, İHA ile suikast girişiminin ardından İran'a daha sert bir hücum düzenlenmesini istediğini" belirtti.


Yenidoğan çetesinde adı geçen CHP'li partisinden istifa etti

Yenidoğan çetesiyle ilgili soruşturmada adı geçen Medilife Beylikdüzü Hastanesi’nin başhekim Ahmet Atilla Yılmaz CHP’den istifa etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi üyesi ve Sağlık ve Salgın Hastalıklar Komisyonu Başkanı Ahmet Atilla Yılmaz, istifa dilekçesini CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı’na sundu. Yılmaz dilekçesinde “Sürecin siyasallaştırılmaması adına mensubu olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kimliğine de zarar vermemek için partiden istifa ediyorum” ifadelerine yer verdi.


Galatasaray'dan "deplasmanda seri galibiyet rekoru"

Galatasaray, Onvo Antalyaspor karşılaşmasını 3-0 kazanarak Süper Lig tarihindeki 13 maçlık en uzun deplasman serisi rekoruna ulaştı. Geçen sezonun son 9 deplasman maçını kazanan Galatasaray, bu sezon da dış sahadaki 4 müsabakayı kayıpsız geçti. Dış sahada 13 maçlık galibiyet serisi yakalayan "Cimbom", Süper Lig rekoruna imza attı. Antalya'ya dış sahada 12 maçlık galibiyet serisiyle gelen Galataray, rekoru Fenerbahçe ile paylaşıyordu. Puanını 25'e çıkarıp liderliğini sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'deki yenilmezlik serisini 10 maça çıkardı. Ligde son yenilgisini geçen sezonun 37. haftasında sahasında Fenerbahçe karşısında yaşayan sarı-kırmızılı ekip, sezonu deplasmandaki Konyaspor galibiyetiyle tamamladı. Bu sezon çıktığı 9 karşılaşmada yenilgi yüzü görmeyen Galatasaray, bu süreçte 8 galibiyet, 1 beraberlik aldı.


Ümit Özdağ: Biz Gazze'de bebekler öldürülüyor diye üzülürken, meğer İstanbul'da hastanelerde bebekler öldürülüyormuş

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, yenidoğan çetesi soruşturmasında mevcut Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun ihmali olduğunu belirterek, derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi. Özdağ, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Her gün yeni bir felaket haberiyle uyanıyoruz. Açlık ve işsizlik kol geziyor. Sokaklarımız tetikçi çeteler tarafından işgal edilmiş. Polis sokak ortasında vuruluyor, bıçaklanıyor, saldırıya uğruyor. Kızlarımızın kafası kesiliyor. Uyuşturucu çeteleri, siyasete ve bürokrasiye sızmış gençlerimizi zehirliyor. Şimdi ulaştığımız noktada görüyoruz ki SGK'dan günlük 8 bin TL almak için oluşturulmuş bir çete tarafından şimdiye kadar bilinen 12 yeni doğan bebeğimiz öldürülmüş. Biz Gazze'de bebekler öldürülüyor diye üzülüyorduk. Meğer İstanbul'da hastanelerde bebeklerimiz öldürülüyormuş. Üstelik bu yıllardan beri sürüyor. Bizim tespit edebildiğimiz savcılığa ilk suç duyurusu, 2007 sonbaharında Şişli Bavcılığına yapılmış. Bir doktor tarafından, hem de üç kez yapılmış. Ve bir işlem yapılmamış. Bugüne gelelim. 28 Mart 2023'te bir vatandaşımız CİMER'e ihbar etmiş. 2 Mayıs 2023'te beş hafta sonra CİMER İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü Özel Hastaneler Bölümü'ne suç duyurusunda bulunmuş. Bunu iletmiş. İl Sağlık Müdürlüğü suç duyurusunu İstanbul Emniyeti'ne bildirmiş. Ancak ne zaman bildirdiğini bilmiyoruz. Çünkü evrağın üzerinden tarih bölümü kesilmiş. İl Sağlık Müdürü kim o tarihte? Şimdi Sağlık Bakanı olan Kemal Memişoğlu. Kemal Memişoğlu müfettiş görevlendirmiş mi? Hayır. SGK'yı uyarmış mı? Hayır. Onların soruşturma başlatmasını istemiş mi? Hayır! İstanbul polisi araştırmayı derinleştirmiş, derinleşen araştırma neticesinde Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'ndan soruşturma ve teknik takip için izin istemiş. Aralık 2023'te eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca izin vermiş ve bugüne geldik. Böyle bir rezaletin ortaya çıkmasının nedeni saray rejiminin yönetim zihniyetidir. Bu cinayetlerin diğer bir sorumlusu, yıllardan bu yana Sağlık Bakanlığı üzerinde etkisi herkes tarafından bilinen Menzil cemaatidir. Evet soruyoruz. Bakanlığı yönetiyoruz, ihale alıyoruz, veriyoruz derken iyiydi. Şimdi neredesiniz? Ölen bebekler gece rüyanıza giriyor mu? Kul hakkı yemek nasıl oluyormuş? Bebeklerin kulaklığını yemek nasıl oluyormuş? Ve arkadaşlar bu bebek cinayetlerinin siyasi sorumlusu eskisi ve yenisiyle sağlık bakanlarıdır. Gelen bilgilerden anlaşılıyor ki 12 bebek ne yazık ki buzdağının su üzerinde görülen kısmıdır. Çok daha büyük kötülükler muhtemelen suyun altında.


İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde Filistinlileri namlu ucunda sürgün ettiği görüntüleri yayımladı

İsrail ordusu, 15 gündür kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki Filistinlileri namlu ucunda göçe zorladığı görüntüleri yayımladı. İsrail ordu sözcülüğü, 15 gündür kuşatma altında tutup yaklaşık 48 saat önce internet, tüm iletişimi keserek karadan ve havadan şiddetli saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndan Filistinlilerin namlu ucunda zorla göç ettirildiği görselleri paylaştı. Görüntülerde, her yaştan erkek Filistinlinin yıkılmış binaların yanında tankların yanında toplu biçimde bekletilmesi dikkati çekiyor. Havadan kaydedilen videoda birkaç grup Filistinli erkeğin elleri havada tankın yanından ilerledikleri görülüyor. Aynı şekilde Filistinlilerin harabeye dönmüş kampın sokaklarında sıraya dizilmiş biçimde beklediği, bazılarının da elleri havada yürüdüğü fotoğraflar da servis edildi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, görüntüleri yayımladığı paylaşımında, Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın İsrail askerleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybetmesinin ardından "yüzlerce sivilin bölgeden tahliye edilmeye başladığını" ileri sürdü.


Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan "Yenidoğan Çetesi" ile ilgili bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kabulün İstanbul Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde gerçekleştiğini bildirdi. Altun, "Görüşmede Sayın Cumhurbaşkanımız son günlerde kamuoyunun gündeminde olan ve kendisinin de yakından takip ettiği konularla ilgili bakanlarımızdan detaylı bilgi aldı." ifadesini kullandı.


İsrail Ordu Sözcüsü Beyrut'taki iki binayı hedef gösterdikten sonra kentte güçlü patlamalar yaşandı

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde hedef gösterdikleri noktalara çok sayıda saldırı düzenledi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde iki binayı hedef gösterip buralara saldırı düzenleyeceklerini açıkladı. Sözcünün uyarısından dakikalar sonra Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesinde güçlü patlamalar meydana geldi. Saldırıların ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Sözcü Adraee, yaptığı ikinci bir paylaşımla, Beyrut'un güneyinde Dahiye bölgesinde başka bir binayı daha hedef gösterdi.

Adraee’nin paylaşımının ardından Tel Aviv yönetimine bağlı ordunun, Beyrut’a yönelik çok sayıda saldırı düzenlediği görüldü. Saldırıların ardından şiddetli patlamalar yaşanırken Dahiye’nin bir çok noktasından dumanlar yükseldi. Öte yandan, İsrail'in hücumuna karşılığını artıracağını yakın zamanda açıklayan Lübnan'daki Hizbullah, sabah saatlerinden itibaren İsrail'in kuzey bölgelerine saldırılarını artırdı. İsrail'in kuzeyinde Hayfa ve Celil bölgesi çevresine 200'den fazla roket atıldı. İsrail güçlerinin açıklamasına göre, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine düzenlediği saldırılarda, şu ana kadar Akka kentinde bir kişinin öldüğü, farklı noktalarda en az 10 kişinin yaralandığı, bazı noktalarda maddi hasar oluştuğu bildirilmişti.


Toprak Razgatlıoğlu, 2024 Dünya Superbike'ta şampiyon oldu

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, İspanya'da 2024 Dünya Superbike Şampiyonası'nın (WSBK) 12. ve son ayağının ilk yarışında ikinci oldu ve puanını 493'e çıkararak 2. kez dünya şampiyonu oldu.

2024 Dünya Superbike Şampiyonası'nın (WSBK) 12. ve son ayağının ilk yarışı, İspanya'nın 4.423 kilometre uzunluğa sahip Circuito de Jerez Pisti'nde koşuldu. Dünya genelindeki yarışseverler tarafından "El Turco" lakabıyla anılan Toprak Razgatlıoğlu, sezonun sondan bir önceki 20 turluk yarışına birinci sıradan başladı. Yarışın ilk turlarından itibaren ikinci sırayı alan Toprak, Jerez'de ilk yarışta damalı bayrağa kadar konumunu korudu ve genel klasmanda puanını 493'e çıkararak sezon şampiyonluğunu garantiledi.

Yarış sonrası, tek teker üzerinde kutlama turu atan Toprak, Kenan Sofuoğlu ve diğer yakınları tarafından Türk bayraklarıyla kutlandı. Ardından uzaylı maskesi takarak saklama kabinine geçen Toprak, altın rengi kaskı ve kostümüyle 2024 şampiyonluğu kutlamalarına ve podyuma doğru hareket etti. Yamaha takımıyla 2021 yılında ilk Dünya Superbike şampiyonluğuna ulaşan Toprak, Rokit BMW ekibiyle de 2024 Dünya Superbike Şampiyonası'nda da aynı mutluluğu yaşadı. Jerez'de hafta sonunun ilk yarışını Aruba Ducati takımından Nicolo Bulega birinci, Pata Yamaha Prometeon takımından İtalyan Andrea Locatelli de üçüncü sırada tamamladı.

toprak
Fotoğraf: AA

İstanbul 2 Nolu Barosunun 3. Olağan Genel Kurulu başladı

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanlığının, 3 adayın yarıştığı seçimlerinin de yapılacağı 3. Olağan Genel Kurulu başladı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi'ndeki genel kurulun ilk gününde, mevcut başkan Yasin Şamlı'nın yanı sıra Ahmet Yılmaz ile Murat Güneş'in aday olduğu baro başkanlığı seçimleri için toplanıldı.

Genel kurula, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Bakan Yardımcısı Hurşit Yıldırım, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel ile çok sayıda avukat katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kurulda, divan genel kurulu başkanı ve üyelerinin seçimi yapıldı. Olağan Genel Kurul, baro üyelerinin yargı ve meslek sorunlarının görüşülmesi, 2022-2024 yılına ait mali raporun okunup, görüşülmesiyle devam ediyor.


Konutuna İHA saldırısı yapılan Netanyahu: Zafere kadar devam edeceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayınladığı görüntülü mesajında, İsrail askerleriyle iki gün önce Gazze'de girdiği çatışmada öldürülen Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ın kaybıyla övünerek, "İran'ın bölgedeki diğer vekilleriyle savaşmaya devam edeceklerini ve bu savaşı kazanacaklarını" söyledi.

 Görüntüyü kaydeden kişinin "Herhangi bir şey sizi caydırabilir mi?" sorusunu Netanyahu, "Hayır, hiçbir şey bizi caydıramaz. Zafere kadar devam edeceğiz" ifadesiyle yanıtladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz'la görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti. Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu. Kabulün ardından Erdoğan ve Scholz çalışma yemeğine geçti.


İsrailli üst düzey hükümet yetkilisi: İran Netanyahu'ya suikast girişiminde bulundu

İsrail'den yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberinde İsrailli üst düzey bir hükümet yetkilisinin, "İran'ın Netanyahu'ya suikast girişiminde bulunduğunu" söylediği aktarıldı. Öte yandan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde de Netanyahu'nun evinde hasar meydana geldiği ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) tüm hükümet yetkilileri çevresinde alarm durumuna geçtiği ifade edildi.

Lübnan'dan fırlatılan insansız hava aracı (İHA) İsrail'in kuzeyinde Kayserya kentinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etmişti.​​​


israil'in 379 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 519'a çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 379 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin başta kuzey kesimi olmak üzere çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 19 Filistinlinin daha öldüğü, 91 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 42 bin 519'a, yaralananların sayısının da 99 bin 637'ye çıktığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yenidoğan çetesi açıklaması: Bir baba olarak çok üzgünüm

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından “yenidoğan çetesi” hakkında paylaşım yaptı.Yerlikaya paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Örgütle ilgili İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ihbarı üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde 21 Mayıs 2023 tarihinde soruşturma başlatıldığını hatırlattı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz 20 Haziran 2023 tarihinden itibaren kapsamlı projeli bir çalışma yürütmüş ve şüpheliler yapılan 2 ayrı operasyonla yakalanarak gözaltına alınmıştı. 47 şüpheli hakkında 16 Ekim 2024 tarihinde iddianame hazırlanmış ve 22’si tutuklu bulunan bu şüphelilerle ilgili yargılama süreci devam etmektedir.

Bir baba olarak çok üzgünüm. Halkımızın üzüntüsünü de en derinden paylaşıyorum. Haksız kazanç elde etmek için cennet kokulu bebeklerimizin hayatını hiçe sayan bu vicdansızların hak ettikleri cezayı alması için konunun takipçisi olacağım

 


Muğla'daki orman yangınlarına müdahale devam ediyor

Muğla'nın Menteşe ilçesi Turnalı Mahallesi'nde dün sabaha karşı çıkan ve rüzgarın etkisiyle genişleyen yangına gece kara ekipleri, sabahın ilk ışıklarıyla da hava ekipleri müdahale başlattı. 480 personel, 77 araç, 93 arazöz, 17 iş makinesi ve 12 hava aracı yangına müdahale ediyor. Yangınların kontrol altına alınması için civar illerden de destek ekipler geldi. Bölgede şiddetli rüzgar nedeniyle ekipler, alevleri kontrol altına almakta güçlük çekiyor.

Dalaman ilçesi Taşbaşı Mahallesi'nde önceki gün akşam saatlerinde başlayan orman yangını da devam ediyor. Karadan ve havadan yangına müdahalede bulunan ekipler, çalışmalarını sürdürüyor. Şiddetli rüzgarın etkili olduğu bölgenin sakinleri de söndürme çalışmalarına destek veriyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı:  29 Ekim’de hangi metro hatları ücretsiz olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, İstanbul  ve Ankara’da 29 Ekim'de bazı toplu taşıma hatları ücretsiz olacak. Resmi Gazete’de 29 Ekim'de bazı toplu ulaşım seferleri hakkında karara yer verildi. Buna göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ücretsiz olacak. Ücretsiz toplu taşıma araçları şunlar:

Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı


SGK'dan "yenidoğan çetesi"  açıklaması:  İncelemeler 3 başmüfettiş ile 3 müfettişimiz tarafından titizlikle yürütülmektedir

 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) "yenidoğan çetesi" soruşturmasında adı geçen hastanelerden SGK ile sözleşmesi bulunanlara yönelik incelemenin 3 başmüfettiş ve 3 müfettişle yürütüldüğünü bildirdi. SGK'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının 24 Kasım 2023 tarihindeki talebi üzerine kamuoyunda 'yenidoğan çetesi' olarak gündeme gelen konuyla ilgili 29 Kasım 2023 tarihinde inceleme Kurumumuzca başlatılmıştır. Savcılığın soruşturma yaptığı hastanelerden SGK sözleşmesi bulunan hastanelere yönelik gerekli incelemeler 3 başmüfettiş ile 3 müfettişimiz tarafından titizlikle yürütülmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, mevzuatımız çerçevesinde anlaşmamız olan hastaneleri yalnızca fatura ve mali yönden denetlemekteyiz.


Lübnan'dan atılan İHA, Netanyahu'nun evinin olduğu bölgeye düştü

Lübnan'dan fırlatılan insansız hava aracı (İHA) İsrail'in kuzeyinde Kayserya kentinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan İsrail hava sahasına doğru üç İHA'nın girdiğinin tespit edildiği, ikisinin imha edildiği belirtildi. Bir İHA'nın Kayserya kentinde bir yapıya isabet ettiği ancak yaralı olmadığı belirtildi. Saldırı sırasında, Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya kentindeki Mossad ve askeri siber istihbarattan sorumlu "8200 Birimi" ortak üssü Glilot Üssünde alarmlar çaldı.

İsrail ordusu, başka bir İHA'nın sızmış olması ihtimalinin kalmadığını savundu. İsrail polis sözcülüğü yaptığı açıklamada, Kayserya kentinde İHA'nın bir binaya isabet etmesi nedeniyle polisin yoğun biçimde bölgede konuşlandığı, herhangi bir patlayıcı parça bulunması ihtimaline karşı arama-tarama yaptığı belirtildi.  İsrail polisinin Netanyahu'nun evinin çevresine çok sayıda birlik gönderdiği ve kentte buraya çıkan yolların giriş-çıkışlarını kapattığı bildirildi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Netanyahu'nun konutu çevresinde güvenlik için kurulmuş beton bloklar ve bekçi kulübesinin bulunduğu alanın çevresine sağlık ekipleri ve polisin yoğun biçimde toplandığı görülüyor. Aynı şekilde, sosyal medyada dolaşan bir görüntüde bölgede uçuş yapan bir helikopterin yanından İHA'nın geçtiği ve ardından saldırı alarmları çaldığı dikkati çekiyor. Hizbullah'tan, saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.


İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesini bombaladı

Filistin resmi haber ajansının tıbbi kaynaklardan aktardığı habere göre, İsrail tankları, Endonezya Hastanesini kuşatarak saldırı başlattı. Açılan tank atışları sonucu jeneratörler devre dışı kaldı.İşgal tanklarının hastanenin ikinci ve üçüncü katlarını bombaladığını, duvarının bir kısmını yıktığını belirten kaynaklar, İsrail güçlerinin hastanenin çevresinde hareket eden herkesi hedef aldığını aktardı.

Endonezya Hastanesi, Kasım 2023'te de benzer kuşatmaya maruz kalmış, İsrail askerlerinin hastaneyi doğrudan bombalaması sonucu çok sayıda kişi ölmüş, çok sayıda yaralı ve hasta da gözaltına alınmıştı.


İran Dışişleri Bakanı'ndan, Biden'a yanıt: Destek sağlayan herkes, olası herhangi bir kayıptan sorumlu tutulmalıdır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi,  sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ABD Başkanı Joe Biden'ın, "İsrail’in İran'a nasıl ve ne zaman misilleme yapacağına ilişkin bilgi sahibi olduğuna" dair ifadesine değindi.

İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a nasıl ve ne zaman saldıracağı konusunda bilgisi olan veya böyle bir çılgınlık için imkan ve destek sağlayan herkes, mantıksal olarak olası herhangi bir kayıptan sorumlu tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.


Rusya ile Ukrayna arasında esir takası yapıldı

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan esir takası sonucunda 95 Rus ve 95 Ukraynalı askerin serbest bırakıldığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığının yazılı açıklamasında, Rusya ile Ukrayna arasında esir takası yapıldığı belirtildi.

Esir takasının Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuk girişimleriyle 18 Ekim'de gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, bu kapsamda 95 Rus ve 95 Ukraynalı askerin serbest bırakıldığı aktarıldı.

Serbest bırakılan Rus askerlerin şimdilik Belarus'ta bulundukları, tıbbi ve psikolojik destek sağlandığı anlatılan açıklamada, "Serbest bırakılan tüm askeri personel, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarında tedavi ve rehabilitasyon için Rusya Federasyonu'na ulaştırılacak." ifadesi kullanıldı.


Konya'da Altınekin Belediye Başkanı Fatih Orhan, Yeniden Refah Partisinden istifa etti

Belediye Başkanı Fatih Orhan ile Yeniden Refah Partili meclis üyeleri de partiden ayrıldı.

Orhan, partisinden istifa ettiğini, bundan böyle yoluna bağımsız olarak devam edeceğini belirtti.

Orhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Değerli hemşehrilerimizden gelen talep ve çağrılara her daim öncelik göstererek onlara hizmet etmenin gayreti ve çabasında olduk. Halkımızın göstermiş olduğu teveccüh ile çıkmış olduğumuz bu yolda, en doğru zeminde çalışmalarımızı yürütebilmek, Altınekin’imiz için daha iyi hizmetlere odaklanabilmek maksadıyla bugünden itibaren şahsım ve Belediye Meclisi Üyesi arkadaşlarımla birlikte Yeniden Refah Partisi’nden istifa ederek görevimize ‘Bağımsız’ olarak devam etme kararı aldık.

Almış olduğumuz bu karar, yoğun istişareler neticesinde tüm yönleriyle düşünülmüş ve halkımızın görüşleriyle de desteklenmiş bir karardır. Bu minvalde önümüzdeki yeni sürecin şahsım, arkadaşlarım ve tüm halkımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”


ABD Başkanı Biden, Berlin'de protestoyla karşılandı

Almanya'ya ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden Berlin'de protesto edildi.

Filistin'i destekleyen gruplar tarafından "Joe Biden hoş gelmedi" sloganıyla düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 1000 gösterici katıldı.

Alexander Meydanı'nda toplanan göstericiler, daha sonra Filistin bayraklarıyla Unter den Linden metro istasyonuna kadar yürüdü.

"Berlin'de, Gazze ve Lübnan için, soykırımcı Biden hoş gelmedin", "Bugün kimse ben bilmiyordum diyemez", "Çocuklarımız öldürüldüğünde biz susamayız", "ABD 1 numaralı terörist" ve "Joe Biden bu senin soykırımın” yazılı pankartlar ve dövizler taşıyan göstericiler, "Berlin’den Gazze'ye intifada", "Katliamı durdurun, şimdi", "Gazze’ye özgürlük", "Terörist Biden" ve "Çocuk katili İsrail" sloganları attı.

Bu arada, yürüyüş güzergahında toplanan İsrail yanlısı bir grup, İsrail bayrakları açarak yürüyüşü provoke etmeye çalıştı. Polis Filistin'e destek eylemine katılanlar ile provokasyon yapanlar arasına girerek gerilimin artmasını önledi.

Geniş güvenlik önlemleri alan polis gösteride en az 4 kişiyi gözaltına aldı.

Öte yandan Berlin Ana Tren Garı önündeki meydanda çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla "Filistin ve İsrail'de adil bir barış için" sloganıyla bir gösteri düzenlendi. Gösteride yapılan konuşmalarda Filistin, İsrail ve Lübnan’daki duruma dikkat çekildi ve Alman hükümetinin İsrail'e askeri, siyasi ve diplomatik destek vermesi eleştirildi.

Göstericiler, Alman hükümetine Orta Doğu'da tüm sivil halkın korunması, ateşkesin sağlanması ve bölgeye silah ihracatının durdurulması için çağrıda bulundu.

"Ateşkes şimdi" sloganları atan göstericiler "Gazze, Batı Şeria, Lübnan'da katliamı durdurun", "Joe Biden ve Olaf Scholz savaş suçlularına silah vermeyin" ve "Gazze'de uluslararası insancıl hukuka riayet edilsin" yazılı dövizler taşındı.

Eyleme katılan ve soyadını vermek istemeyen Uwe adlı gösterici, İsrail'in hala binlerce insanı öldürüyor olmasını tahammül edilemez bulduğunu belirterek "Kendisini savunmanın doğru yolunun bu olduğunu düşünmüyorum. Masum insanların öldüğü açık." değerlendirmesini yaptı.

Almanya’nın İsrail’e silah sağlamaya devam etmesine de tepki gösteren Uwe, "Çünkü bunu doğru bulmuyorum. Binlerce insanı öldürmeye devam eden bir rejimin, yani bir hükümetin Almanya tarafından Alman silahlarıyla desteklenmeye devam etmesi olamaz. Bu, İsrail'deki kurbanlarla dayanışma içinde olunmadığı anlamına gelmiyor. Ama aynı zamanda faillere yardım edemezsiniz." diye konuştu.

Dave Gardner adlı başka gösterici de Filistinlilere büyük adaletsizlik yapıldığını ifade ederek, "Almanya’da gerçekten çifte standartta bulunan nüfuzlu kişilerden oluşan üst sınıfın tutumunu görüyoruz. Bir yandan İsrail kayıtsız şartsız destekleniyor, diğer taraftan Filistinlilere dayanışma göstermek için yapılan her türlü girişim tahkir ediliyor, antisemit olarak görülüyor. Bunu reddediyorum." dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU