Prag gecelerinde bar turlarına yasak: "Daha kültürlü turist arıyoruz"

"Sarhoş olmak için kısa süreliğine gelenleri istemiyoruz"

UNESCO listesindeki Prag'ın tarihi meydanında yer alan bazı lokantalarda bira, sudan ucuz (Unsplash)

Çekya'nın başkenti Prag'da geceleri düzenlenen bar turları yasaklandı. 

Prag Belediye Başkan Yardımcısı Zdenek Hrib, dün yaptığı açıklamada, seyahat acentelerinin geceleri gerçekleştirdiği bar turlarının yasaklanmasına karar verildiğini duyurdu. 

Hrib, tur şirketlerinin 22.00-06.00 saatlerinde barlara tur düzenlemesine izin verilmeyeceğini belirtti. Bu etkinliklerde turistler, bir rehber eşliğinde geceleri çeşitli barları gezerek içkileri tadıyor.

Prag Belediyesi yetkililerinden Jiri Pospisil de karara ilişkin şunları söyledi: 

Kısa süreliğine şehre gelip sarhoş olmak isteyenleri değil daha kültürlü, daha varlıklı turistler arıyoruz.

Belediyeden kararla ilgili yapılan açıklamada, geceleri düzenlenen bar turlarının "alkol tüketimini artırdığı ve toplumsal düzeni bozduğu" belirtiliyor. Ayrıca bu etkinliklerin "toplumda güvensizlik hissi yarattığı ve kültürsüzlük izlenimi oluşturduğu" savunuluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2010-2012'de Adalet Bakanı olarak da görev yapan Pospisil, bu kararın Prag'ın imajını değiştirmek için alındığını belirtti.

Yaklaşık 1,3 milyon kişinin yaşadığı Prag'da gürültülü bekarlığa veda partileri ve geceleri düzenlenen bar turları şehir sakinlerinden de tepki toplamıştı. 

Çek Oteller ve Restoranlar Birliği Başkanı Vaclav Starek, belediyenin kararından memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi: 

Sırf bira içmek için barlara düzenlenen bu turlar hem yerel halkı hem de diğer turistleri rahatsız ediyordu. Bunun satışlarımıza zarar vereceğini sanmıyorum. Kimsenin bara gitmesi yasaklanmıyor, geceleri yapılan bu bar turlarına da zaten ihtiyacımız yoktu.

Son dönemde Avrupa'da kitle turizmine karşı farklı önlemler alınmıştı. Venedik, tur gruplarındaki kişi sayısını sınırlayıp şehirde hoparlör kullanımını yasaklamıştı. Barselona da 2028 itibarıyla turistlere daire kiralanmasının yasaklanacağını duyurmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU