Karar Gazetesi'ne konuşan Miroğlu; yeni çözüm süreci tartışmalarına dair soruları yanıtladı. "PKK içeride Türkiye için bir risk değil artık, burada teslim edeceği silah kaldı mı, sanmıyorum" diye konuşan Miroğlu'nun ifadelerinden öne çıkanlar şöyle:
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Türkiye, eğer dört yüz yıl yönettiğimiz coğrafyamızda yeni bir statüko kurulur, sınırlar yüzyıl sonra ikinci kez değişirken "Ortadoğu’da kiminle ve nasıl var olacağız?" sorusunu kendine soracak ve yeni bir Kürt stratejisi oluşacaksa, meselenin her yanıyla ilgili olarak yeni bir tartışmayı yaşamak zorunda.
Ama Devlet Bey, atı alanın Üsküdar'ı geçmekte olduğunu gördü diye tahmin ediyorum. Kobani milliyetçiliği geldi, AK Partiyi 2015 seçimlerinde iktidardan düşürdü; şimdi çok daha güçlü ve hatta DEM ve PKK’yı da şaşırtan bir Kürt milliyetçiliği geliyor.
Kürtlerin tarihsel rolüne dikkat çeken Miroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Mustafa Kemal’i Erzurum ve Sivas kongrelerinde himaye eden, koruyan Kürtlerdi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın o zor yıllarda yanında duran da Kürtlerdi. AK Parti, her ne olduysa oldu, İstanbul’u Kürtleri kaybedince kaybetti. Bu tarihi safhaların içinde Kürtler hep tarihsel bir rol oynadılar ama bana kalırsa benzer bir tarihi rolü oynamalarının önüne ciddi engeller konuluyor. "Kürt anasını görmesin" hali bir çeşit! Bu rolün Kürtlere hakkıyla iade edilmesi gerekir diyorum, söylediğim net.
AK Parti'ye yakın medyanın değişmesi gerektiğini belirten Miroğlu şöyle konuştu:
AK Parti’ye yakın medyanın da biraz değişime ihtiyacı olacak. On yıldır bu konularda neredeyse hiçbir şey üretmemiş bir entelektüel zeminle mesafe almak kolay değil. Türkiye’de her şeyi herkesten iyi bilen bir sınıf oluştu adeta. Ve bu sınıftan birileri bizde bol miktarda var.
AK Parti eğer gerçekten düşünülmüş bir çözüm hamlesi, iç barışı inşa etmek hamlesi varsa, kendi tabanı içinde bunu iyi anlatabilmelidir. AK Partili Kürtler ve DEM’li olmayan başka Kürt siyasi oluşumları, geçmişteki çözüm sürecinde hayata geçirilen muhataplık mekanizmasından oldukça rahatsızlık duydular; aynı şeyin olmasından endişe ediyorlar. O süreçte gördük ki, AK Parti’yi destekleyen, hatta ağır bedeller ödeyerek devletin yanında duran kimi Kürt aktörler, bazı aşiretler, “çözüm adına” sanki feda edildi!
İç barışın inşasını mümkün kılacak, şiddet ve terörün geride kalmasını sağlayacak adımlar için siyasi iklimin olgunlaşması lazım. Daha başlangıçta sivil siyasi aktörler tarafından İmralı ve Kandil muhatap gösterilirse mesafe almak zorlaşır. Taraflar bir kere nerede durduklarını net olarak gösterebilmelidir.
Söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz
Karar