AB'ye göç dalgası: "Hırvat polisi, eşyalara el koyup yakıyor"

Zagreb yönetimi, göçmenlere şiddet iddialarını reddediyor

STK, Hırvatistan sınırında göçmenlere ait yanmış eşyaları fotoğrafladı (No Name Kitchen)

Hırvat polisinin, ülkeye girmeye çalışan göçmenlerin kimliklerini, pasaportlarını ve eşyalarını yaktığı iddia ediliyor. 

Balkanlar'daki göçmenlere odaklanan insani yardım kuruluşu No Name Kitchen'ın (NNK) araştırmasında, Hırvat sınır polislerinin göçmenlere şiddet uyguladığı, daha sonra da bu kişileri Bosna Hersek'e geri gönderdiği öne sürülüyor. 

NNK, 2023 sonuyla 2024 başlarında Bosna Hersek-Hırvatistan sınırına giderek inceleme yaptı. 

Sivil toplum kuruluşunun (STK), Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'la paylaştığı bilgilere göre, Hırvat polisinin göçmenlerin üzerindeki kimlik, pasaport, cep telefonu, çanta, gözlük ve paraları yaktığı 8 nokta tespit edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian, polis tarafından yakıldığı öne sürülen belgeler içinde göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) üyesi Hırvatistan'a girdikten sonra sığınma başvurusunda kullanacağı dökümanların da yer aldığına dikkat çekiyor.

NNK, bölgede şiddete uğradığını savunan göçmenlerle de konuştu. Faslı bir kadın göçmen, Aralık 2023'te Hırvat polisi tarafından cinsel saldırıya uğradığını belirtiyor. 

23 yaşındaki hamile kadın, eşinin yanı sıra bir kadın ve üç çocukla daha seyahat ettiklerini, polisin tüm eşyalarına el koyarak bunları yaktığını öne sürüyor.

4 Faslı erkek göçmenin de Kasım 2023'te sınır polisi tarafından dövüldüğü iddia ediliyor. Bunun ardından polislerin, göçmenlerin eşyalarını yaktığı savunuluyor. 

Hırvatistan İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, STK'nin iddialarını yalanlayarak, sınır polisinin göçmenlere şiddet uygulamadığını ve bu kişilerin eşyalarına el koyup yakmadığını ileri sürdü.

2019'da dönemin Hırvatistan Başbakanı Kolinda Grabar-Kitarovic, İsviçre televizyonuna verdiği röportajda, sınır polisinin güç kullandığını kabul etmiş fakat yasaları ihlal eden bir durum oluşmadığını savunmuştu. 

2017'de Hırvat sınır polisi, Afgan bir ailenin sığınma başvurusu yapmasını engellemiş ve aileyi tren raylarının bulunduğu bir yoldan Sırbistan'a yürüyerek geri dönmek zorunda bırakmıştı. Ailenin 6 yaşındaki kızı yolda tren çarpması nedeniyle ölmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kız çocuğunun ölümünden Hırvat polisini sorumlu tutmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU