Almanya'da bir mahkeme akşamdan kalmışlığı tedavi ettiğini iddia eden ürünlerle ilgili verdiği kararda, akşamdan kalmışlığın bir hastalık olduğu hükmünü verdi.
Akşamdan kalmışlığı tedavi etmek için içecek ve toz satan bir şirkete Frankfurt'ta dava açıldı. Şirket, ürünleri hakkında yasa dışı iddialarda bulunmakla suçlandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Alman yasalarına göre, yiyecek ve içeceklerin herhangi bir sağlık probleminin önüne geçtiğine ya da hastalığı tedavi ettiğine dair bir iddiayla piyasaya sürülmesi yasak.
Şirketin sadece akşamdan kalmışlığı tedavi ettiğini iddia ederek sansürden kaçma umutları, hakimlerin çok fazla içmenin etkilerinin de bir çeşit hastalık olduğuna karar vermesiyle suya düştü.
Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:
Bir gıda ürünü hakkındaki bilgilerde, ürünün hastalık engelleme, tedavi etme ya da iyileştirme özelliklerine sahip olduğu yazamaz ya da olduğu izlenimi yaratılamaz. Hastalık tanımında bir kişinin anlaması gereken şudur: küçük ya da geçici de olsa vücudun normal durumunu ya da işleyişini etkileyen aksamalar.
Akşamdan kalmışlıktan etkilenenler "zararlı madde" olan alkol tüketimi sonucu genellikle yorgunluk, mide bulantısı ve baş ağrısı hissediyor.
Mahkeme bu yüzden akşamdan kalmışlığın hukuk önünde bedeni etkileyen bir durum olduğuna karar verdi.
Karar, dünyaca ünlü Oktoberfest Münih'te başladıktan kısa bir süre sonra çıktı. Geçtiğimiz yıl festivale katılan milyonlarca ziyaretçi yaklaşık 7 milyon litre bira tüketti.
Ancak yakın zamanda Almanya'nın şerbetçi otuna (bira yapımında kullanılan bir tür bitki ç.n) olan düşkünlüğü azalmaya başladı. Bira tüketimi 1970'ten beri üçte bir oranında düşse de diğer yandan alkolsüz bira satışları yükselişte.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/europe
Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli
© The Independent