Geçen yıl Altın Portakal'da kriz yaratan "Kanun Hükmü" belgeseli bu yıl da yasaklandı

Antalya Valiliği filmi "provokatif" olarak tanımladı

Fotoğraf: X

Geçen yıl sansür krizi nedeniyle iptal olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde film seçkisinden çıkarıldığı için tartışmaların odağına yerleşen "Kanun Hükmü" belgeseli bu yıl da sansüre takıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, Altın Portakal’ı 60’ıncı yılında iptale sürükleyen sansürü gündeme getirmek ve geçen yıl gösterilemeyen filmin gösterimini yapmak için festivale alternatif olarak 3 gün süreyle Baküs Sahne’de düzenlenecek olan Özgür Portakal Film Günleri’ne Antalya Valiliği’nce yasak getirildi.

"Kanun Hükmü" belgesel filminin yönetmeni Nejla Demirci’ye valilik tarafından yapılan tebligatta şu ifadeler yer aldı:

Son zamanlarda terörle mücadele konusunda yapılan etkin mücadele sonrası güç kaybeden örgütler, KHK'lar üzerinden belgesel çekerek faaliyetlerden kendilerini soyutlama çabalarına, ulusal ve uluslararası kamuoyunda propaganda ve algı oluşturma faaliyetlerine devam etmektedir. Örgütlerin bu faaliyetleri tabanlarını diri tutmak, dağılmasını önlemek, örgüt mensuplarının moral ve motivasyonunu artırmak ve uluslararası kamuoyunda ülkemizin itibarını zedeleme amaçlı yapıldığı değerlendirilmiştir. Uluslararası arenada ülkemiz aleyhine algı operasyonlarına hız veren örgütlerin bu tür faaliyetleri sözde mağdur edebiyatı üzerinden yapmaya çalıştığı görülmüştür. ‘Kanun Hükmü’ isimli belgesel film ve içeriğinde belirtilen eksik ve yalan beyanlar, çarpıtma ve yönlendirme amaçlı haber ve yorum üretme faaliyetleri çerçevesinde uluslararası uzantılar ve iş birlikleri üzerinden ülkemize yönelik siyasi baskıların artmasına katkı sağlamayı ve bu yolla uluslararası kamuoyunda ülkemizin itibarını zedelemeyi, uluslararası alanda sözde işkence, kötü muamele ve hukuk ihlali iddiaları ile asılsız gündem oluşturmaya devam ederek, örgütlerle mücadeleyi zayıflatmayı, KHK ile kamu görevinden çıkartılan şahıslarla ilgili sözde mağduriyet algısına yönelik gündem oluşturmayı, yargı kararları üzerinden toplumdaki adalet duygusunu sarsmayı, Türkiye'ye yönelik manipülasyon ve dezenformasyonu amaçladığı değerlendirilmektedir.

Valilik filmi "provokatif" olarak tanımladı

"Kanun Hükmü" belgeselinin milli birlik ve beraberliği zedeleyici provokatif nitelikte bir yapım olarak tanımlandığı Antalya Valiliği tebligatında, "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer bir kesimin aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği göz önünde bulundurulduğunda, yapılmak istenen organizasyonlara katılan grup ve şahıslara bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provakasyonların risk ve yakın tehlike arz ettiği değerlendirilmiştir. Ayrıca bahse konu filmle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Filmlerini Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından 12 Ocak tarihinde düzenlenen rapor içeriğinde 'kamu düzeni, küçüklerin ve gençlerin ruh sağlığının korunması ve Anayasa ilkeleri doğrultusunda' ticari dolaşıma ve gösterime sunulmasının uygun olmadığına dair karar alındığı görülmektedir. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun ‘toplantının ertelenmesi veya bazı hâllerde yasaklanması’ başlıklı 17. maddesinde ‘Bölge valisi, vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç islenmesinin önlenmesi, genel ahlâkın veya bankalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir’ hükmü yer alır" denildi.

KHK konusunda tüm eylemler 16 Ekim'e kadar yasak

Bugün tarihli tebligatta akşam saatlerinde Özgür Portakal Film Günleri kapsamında gösterime girmesi planlanan belgesele Antalya coğrafi il sınırları içerisinde getirilen yasak kararına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Düzenlenecek etkinliklerin farklı kesimler arasında gerilim ortamı oluşturmasının önlenmesi, halkın huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının korunması, genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüğünün korunması, olası şiddet ve terör olaylarının önlenmesi için ‘Kanun Hükmü’ belgesel filmi ile ilgili yapılması planlanan tüm eylem ve etkinliklerin uygun görülmediği bildirilmiştir. Aynı konu ile ilgili katılım sayısına bakılmaksızın toplantı, konferans, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant/çadır kurma, imza kampanyası, zincir ve benzeri materyaller kullanılarak insanların bağlanması, çelenk koyma, sticker yapıştırma, broşür dağıtma, pankart asma, film gösterimi, seminer ve protesto gösterileri gibi tüm eylemlerin de 2 Ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 16 Ekim 2024 tarihine kadar yasaklandığı bildirilmiştir. Bu kapsamda Antalya Valiliği kararının şahısların yüzüne karşı okunarak tebliğ edildiğine dair belge imza altına alınmıştır.

Ne olmuştu?

Geçen yıl 60'ıncı kez düzenlenmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel kategorisine yer alan "Kanun Hükmü" filmi, belgeseldeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle festivalden çıkarıldı. Filmin yarışmadan çıkarılmasının ardından önce festival jürisi, ardından da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin yönetmenleri ve yapımcıları filmlerini programdan çekme kararı aldı. Gelen tepkiler nedeniyle filmin tekrar seçkiye dahil edilmesinin ardından bu defa Kültür ve Turizm Bakanlığı karara tepki göstererek festivalden çekildiğini duyurdu. Bununla birlikte festivalin sponsorları da bakanlıkla birlikte hareket ederek desteklerini çekti.

Gelişmelerin ardından Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivalden "Kanun Hükmü" belgeseli nedeniyle desteğini çekme kararı sonrası bir açıklama paylaşarak belgeselin tekrar seçkiden çıkarıldığını açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ise yaptığı açıklamada "Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümündeki "Kanun Hükmü" adlı belgeselde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden desteğimizi çekmiş bulunmaktayız. Belgeselde FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması nedeniyle, tahsisi yapılan Antalya Spor Salonu’nun tahsisi iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı. Festivalde Ulusal Belgesel Film Yarışması jüri başkanlığını üstlenen Demet Akbağ görevinden ayrıldığını duyurdu.

Tüm bu gelişmelerden sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin iptal edildiğini duyurdu. Böcek, süreci yönetememekle eleştirdiği Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun da görevine son verildiğini açıkladı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU