İsrail tankları Lübnan'da: "Netanyahu, topal ördek Biden'a meydan okuyor"

"Deja vu yaşıyoruz"

İsrail ordusu, Lübnan'a kara harekatının ne kadar süreceğine dair bilgi paylaşmadı (AP)

İsrail'in Lübnan'a başlattığı kara harekatının ardından uzmanlar, ABD'nin müttefiki üzerindeki etkisinin zayıfladığını savunuyor.

Amerikan medya kuruluşu CNN'in politika ve ulusal güvenlik analisti David Sanger, ABD'nin itirazlarına rağmen İsrail'in Lübnan'a saldırıları sürdürmesini "bir müttefike meydan okumanın çarpıcı bir örneği" diye nitelendiriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanger ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "birbirlerine söyleyecek pek bir şeyi kalmadığını" savunuyor. Analist, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında öldürülmesinden bu yana Biden ve Netanyahu'nun görüşmediğine de dikkat çekiyor. 

Biden yönetiminin İsrail'e karşı tek kozunun ülkeye silah satışını askıya almak olduğunu fakat Washington'ın bu seçeneği kullanmadığını belirten Sanger, "Biden bunu yaparak İsrail'in kendisini savunmasını engelleyen biri olarak görünmek istemiyor" diyor. 

CNN analizine göre İsrail ordusu, Nasrallah'ı öldürdüğü saldırıda yaklaşık 2 bin adet ABD yapımı bomba kullandı.  

"Deja vu etkisi"

Fransız haber ajansı AFP'nin analizinde de Netanyahu'nun "endişe içindeki Biden yönetimine meydan okuduğu" belirtiliyor

Analizde, İsrail'in Lübnan'a başlattığı kara harekatının "Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir savaş korkusu sürerken Washington'un müttefikini dizginleyemediğinin bir başka kanıtı" olduğu yazılıyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: 

Yeniden deja vu yaşıyoruz. ABD ne zaman diplomatik bir çözüm ya da ateşkes çağrısında bulunsa, Netanyahu buna askeri saldırılarını artırarak karşılık veriyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nden Brian Katulis, Biden yönetiminin tutumuna ilişkin şu yorumları paylaşıyor: 

Biden yönetimi bu olaylara büyük ölçüde seyirci kaldı. Bu, İsrail'e operasyonlarını yürütmesi için askeri araçlar sağlayan ancak eylemlerine defalarca gafil avlanan bir yönetim.

Washington, İsrail'in Nasrallah'a yönelik operasyonuna dair kendileriyle önceden bilgi paylaşmadığını savunmuştu. Beyaz Saray, eski Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin arından da benzer bir açıklama yapmıştı.

"Topal ördek Biden"

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın analizinde, Biden'ın "topal ördek" haline geldiği ve Netanyahu'nun ABD'nin uyarılarını dikkate almadan hareket ettiği belirtiliyor.

Biden yönetiminin, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısının ardından devreye girerek İsrail'in Lübnan'a kara harekatı planlarını engellemeyi başardığı hatırlatılırken, durumun tersine döndüğüne işaret ediliyor. 

Analizde, ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce Netanyahu'nun Ortadoğu'daki İran destekli yapılanmalara saldırmak için "sınırlı zamanı" olduğu, bundan ötürü Tel Aviv'in daha agresif hamleler yapmaya başladığı belirtiliyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Aaron David Miller, şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Netanyahu bir hesap yaptı ve bu hesaba göre Demokratların 5 Kasım'a kadar onu engellemek şöyle dursun, eleştirecek herhangi bir şey yapmaları bile mümkün değildi.

Biden'ın yarıştan çekilmesiyle Demokratlar adına bayrağı devralan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Hasan Nasrallah ellerinde Amerikan kanı olan bir teröristti" demişti.
 


Hizbullah'la 8 Ekim'den bu yana kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlemişti. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplamda en az 1273 kişi öldü.

Biden, pazartesi günü İsrail'in Lübnan'a kara harekatı düzenlemesine karşı çıktığını belirtmişti. Fakat bugün İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Kuzey Okları Harekatı'nın başlatıldığını duyurdu. IDF'nin açıklamasına göre, bu kara operasyonu kapsamında Lübnan'ın güneyindeki "belirli" hedefler vurulacak ve harekat "sınırlı" tutulacak.


Independent Türkçe, CNN, AFP, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU