Çinli doktorun bitki çayı tedavisi ölümle sonuçlandı

Eski Avustralya Başbakanı Turnbull'u da tedavi eden doktorun lisansı askıya alındı

Dr. Liu, eski Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull'u da tedavi etmişti (Drshuquanliu.com)

Avustralya'da bitki çayıyla tedavi etmeye çalıştığı hasta kalp krizinden ölünce Çinli doktorun lisansı askıya alındı. 

Kendisini "Avustralya'nın önde gelen Çinli bitki uzmanı" diye tanımlayan Dr. Shuquan Liu, geçen hafta görülen davada görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulundu. 

Dava metnine göre, kimliği açıklanmayan hasta kilo vermek için 2018'de Liu'nun "101 Wellbeing" adlı programına kaydoldu. 

Program kapsamında 10-31 Ocak 2018'de Liu'nun kliniğine 16 kez giden kadın, 2 Şubat'ta kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Yapılan tahlillerde hastanın potasyum yetersizliği ve kalp ritim bozukluğundan muzdarip olduğu tespit edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

41 yaşındaki kalp hastası kadın, hastaneye yatırıldıktan 6 gün sonra yaşamını yitirdi. 

Bunun üzerinde Yeni Güney Galler eyaleti parlamentosuna bağlı Sağlık Hizmetleri Şikayet Komisyonu, doktor hakkında hukuki işlem başlattı. 

Duruşmada Dr. Liu'nun, kadının kalp hastalığına ilişkin yeterli bilgi edinmeden hastaya bitki çayı tedavisi uyguladığı savunuldu. 

Doktorun ayrıca hastanın dilini, nabzını, kan basıncını veya kalp atış hızını incelemediği, bağırsak hareketlerine dair bilgi almadığı ifade edildi. 

Dr. Liu ise "Batılı teşhis araçları" olarak gördüğü için bu kontrol yöntemlerini kullanmadığını söyledi. Hekim, hastayı sadece "geleneksel Çin tıbbına uygun şekilde" kontrol ettiğini belirtti. 

Komisyon, Liu'nun çalışma şeklinin "makul standartların altında kaldığını" bildirdi. Ayrıca doktorun bitki çayı reçetesinin Çin tıbbı alanında resmi olarak tanınmadığına da dikkat çekildi. Karar metninde şu ifadelere yer verildi:

Dr. Liu'nun gerçek bir pişmanlık ifade etmediği ve 101 Wellbeing programının hastalar için oluşturduğu riskleri öngörmediği anlaşılıyor. Liu, programını uygulamanın hastalar için taşıdığı riskleri sürekli görmezden geldi.

Komisyon, mesleğini icra ederken "büyük bir özensizlik" sergilediğini söylediği Liu'nun lisansının üç yıllığına askıya alınmasına karar verdi.


Independent Türkçe, New York Post, Times of India

DAHA FAZLA HABER OKU