"Beklenenden çok daha parlak" kuyruklu yıldız, çıplak gözle görülebilir

Güney yarımküredeki gökyüzü gözlemcileri, kuyruklu yıldız A3'ün fotoğraflarını paylaşmaya başladı bile

(NASA)

Gökbilimciler, yeni tanımlanan bir kuyruklu yıldızın "beklenenden daha çok parladığını" ve gökyüzü gözlemcilerinin bu yıl göreceği en etkileyici şey olabileceğini söylüyor.

2023'te keşfedilen ve basitçe A3 ismi verilen Tsuchinshan-Atlas, İç Güneş Sistemi'ne doğru ilerliyor ve artık dünyanın bazı bölgelerinden görülebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş Sistemi'ni çevreleyen Oort bulutundan gelen kuyruklu yıldıza, onu birbirinden bağımsız bir şekilde keşfeden iki gözlemevinin ismi verilmişti.

British Astronomical Association'dan (Britanya Astronomi Birliği) Nick James "Öngörülenden çok daha parlak bir kuyruklu yıldızla karşı karşıya olabiliriz" dedi.

Avustralya'da ve güney yarımküredeki diğer bazı ülkelerdeki gökyüzü gözlemcileri, kuyruklu yıldızın fotoğraflarını paylaşmaya başlayarak A3'ün sabahın erken saatlerinde, arka planındaki Güneş'le daha parlak ve daha renkli olduğunu gösterdi.
 

Avustralya'dan Lucy Yunxi Hu: "George Gölü üzerinde Kuyruklu Yıldız C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. 21 Eylül 2024 sabahı, mermi zamanı çekimiyle iletildi. Görsel, mavi saat sırasında (yerel saatle 4.28 ila 4.53'te) çekildi" Teşekkürler Lucy!
 

Kuyruklu yıldız, ekimde Güneş'e yaklaştıkça parlamaya devam edebilir ve "çıplak gözle görülebilecek bir nesne" haline gelebilir.

Kuyruklu yıldızı Gran Canaria Adası'nda, Güneş doğmadan hemen önce gören Frank Rodriguez, Space Weather'a "Dünden bugüne kuyruklu yıldızdaki değişim muazzamdı" dedi.

27 Eylül'e kadar A3'ün parlaklığının daha da artması ve güney yarımkürede, sabahları gökyüzünde daha yüksekte görülmesi bekleniyor. O tarihten itibaren Güneş tarafından kapanmaya başlayabilir ve görünmesi giderek zorlaşabilir.
 

Comet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) sonunda burada! Bu görseli 9:22 UTC'de, Şili'de Atacama Çölü'ndeki Carnegie Las Campanas Gözlemevi'nde çektim. Ufukta bulutlar sürekli hareket ediyordu ama çok şanslıydık ve kuyruklu yıldız bir anda bulutların üzerinde belirdi. Nikon D810a kamera + 135mm lens kullandım. #kuyrukluyıldız #astronomi #kuyrukluyıldızgözlemi #atacama #şili
 

Ekimin ortalarından itibaren A3'ün tekrar akşamları gökyüzünde görülmesi kolaylaşabilir.

Gökbilimciler, A3'ün 27 Eylül'de Güneş'e en yakın konumuna ulaştığında (bu muhtemelen A3'ün yıldızla tek karşılaşması olacak) gökyüzündeki en parlak yıldızlarla yarışacak kadar yüksek bir parlaklığa çıkabileceğini söylüyor.

Gökbilimciler, kuyruklu yıldızın Dünya'ya en çok yaklaşacağı anın 12 ve 13 Ekim arasında olacağını tahmin ediyor.
 

Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı, henüz kubbe pencerelerinden çıplak gözle bakınca bulanık bir yıldız gibi görünüyor. Ama 200mm, f2 lensle 1/8s pozlamayla bunu gerçekten görmeye başlayabiliyorsunuz. Bu kuyruklu yıldız, Güneş'e yaklaştıkça çok havalı görüntüler yaratacak. Şimdilik zaman atlama tekniğiyle bir önizleme.
 

Ancak A3'ün gelecek ay ne kadar parlayabileceği henüz bilinmiyor çünkü bu, kuyruklu yıldızın çekirdeğinin ne kadar gaz ve toz çıkaracağına bağlı.

Kuyruklu yıldızların görünürlüğünü, bazen parçalanıp beklenenden daha az parladıkları için tahmin edilemiyor.

Uzmanlar, A3 cuma günüyle ekimin başları arasında Güneş'in yakınında olmayı atlatabilirse, kuzey yarımküredeki gökyüzü gözlemcilerinin kuyruklu yıldızı gün doğumundan hemen önce doğuda, ufukta alçakta parlarken görebileceğini söylüyor.

Bazı iyimser tahminler, A3'ün son yılların en parlak kuyruklu yıldızlarından biri olabileceğine inanıyor.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU