Myanmar'daki iç savaştan kaçan kadınlar, futbolla hayata tutunuyor

"Stresi unutuyorum"

Turnuvalarda hem anneler hem de kızları yarışabiliyor (Instagram/PlayOnside)

Myanmar'daki iç savaştan kaçıp Tayland'a yerleşen kadınlar futbolla hayata tutunuyor.

Tayland'ın batısındaki Mae Sot şehrinde uzun zamandır hatırı sayılır bir Myanmarlı topluluğu var. Amerikan gazetesi New York Times'ın haberinde, Myanmar ordusunun Şubat 2021'de darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana, cuntanın saldırılarından kaçan kişilerle birlikte bu nüfusun arttığı belirtiliyor. 

Haberde, Myanmar'daki savaştan kaçanlar için ticaret merkezi Mae Sot'ta yaşamanın tehlikeli yönleri olduğuna da işaret ediliyor. ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Tayland 1980'lerin ortalarından bu yana Myanmar'dan gelen yaklaşık 90 bin mülteciyi 9 kampta barındırdı. Ancak son dönemde binlerce mültecinin de geri Myanmar'a gönderildiği bildiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kâr amacı gütmeyen PlayOnside kuruluşu, futbolu kullanarak göçmen topluluklara destek sağlıyor. Kuruluş, 2017'de başlattığı projeyle Tayland'da kadınlar için futbol antrenmanları ve turnuvalar düzenliyor. Ayrıca annelerin kız çocuklarına da futbol eğitimi veriliyor ve katılımcılara ücretsiz ulaşım imkanı sunuluyor. 

Mülteci kampında büyüyen 24 yaşındaki Fah Sai, kampta erkeklerin futbol oynadığını fakat onlara katılmasına izin verilmediğini anlatıyor. Bu projenin kadına yönelik kısıtlayıcı yaklaşımları dönüştürebileceğini belirten Sai şunları söylüyor:

Lisedeyken bana kız olduğum için takıma katılamayacağım söylendi. Futbolun erkek sporu olduğunu düşünüyorlardı, kızlar için fazla zor olduğunu söylüyorlardı.

23 yaşındaki Thone Darin Han da futbol sevdasının benzer engellere takıldığını anlatarak şu ifadeleri kullanıyor: 

Küçükken beni kısıtlarlardı, hatta futbol oynadığım için dayak bile yerdim. Eskiden erkek kardeşimi kıskanırdım. Erkek olduğundan ailem onun futbol oynamasını hiç engellemedi.

Ei Ei Aung, 2022'de Myanmar'dan kaçıp Mae Sot'a yerleştiğinde yalnız ve işsiz olduğunu, Tayland polisinden korkarak yaşadığını ifade ediyor. 41 yaşındaki kadın, futbolun kendisine psikolojik açıdan iyi geldiğini belirterek şunları söylüyor: 

Futbol oynadığım zaman stresi unutuyorum. Burada arkadaşlarımı gördüğümde travma ve stres yaşayan tek kişinin ben olmadığımı da fark ettim.

 

 

Myanmar'da darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimde hile yapıldığı iddialarının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Fiili lider ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok isim gözaltına alınmış, bir yıllığına olağanüstü hal ilan edilmişti.

Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan silahlı grupları bünyesinde toplayan "Üç Kardeşler İttifakı" da Myanmar ordusuna karşı silahlı eylemler başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Liz Throssell, geçen hafta yaptığı açıklamada, Myanmar'da askeri darbeden bu yana en az 5 bin 350 sivilin öldürüldüğünü, 3,3 milyondan fazla kişinin de yerinden edildiğini bildirmişti. Throssell, ayrıca yaklaşık 27 bin 400 kişinin gözaltına alındığını, 88'i çocuk ve 125'i kadın en az 1853 kişinin gözaltında öldüğünü savunmuştu. 


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU