Suç örgütü lideri Urfi Çetinkaya, cezaevinde hayatını kaybetti

'Türk Escobar' olarak bilinen organize suç örgütü liderliği ve uluslararası uyuşturucu kaçakçılığından sorumlu tutulan Urfi Çetinkaya, tutuklu bulunduğu cezaevinde öldü

Fotoğraf: AA

Çetinkaya kırmızı bültenle aranırken İstanbul'da yakalanan Urfi Çetinkaya ise 12 Nisan 2023'te tutuklanmıştı. Çetinkaya; Metris F Tipi Cezaevi’nden İzmir 1 No’lu F Tipi Çezaevi’ne nakledilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Urfi Çetinkaya'nın suç örgütüne 20 Şubat 2024'te İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar, Malatya, Antalya, Çanakkale, Bilecik, Muğla ve Balıkesir'de "Kafes-44" adı ile operasyon düzenlenmiş, 43 kişi gözaltına alınmıştı. Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya, Portekiz ve Yunanistan'da 13 ton, Türkiye'de ele geçirilen 24 ton olmak üzere toplam 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları tespit edilen zanlıların tanıdıklarıyla kendilerine ait gemi, ticari konteyner ve balıkçı tekneleriyle uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları belirlenmişti.

Urfi Çetinkaya kimdir?

Urfi Çetinkaya, 1958 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu. 12 Eylül 1980 darbesinde "arananlar" listesinde olan Çetinkaya 1989'da Silivri'de bir çiftlik evine düzenlenen operasyonda üç kilo morfinle yakalandı ve tutuklandı, 6 ay sonra tahliye oldu. Çetinkaya, 2000 yılında Matador adı verilen operasyonla yakalandı, 2003'te tahliye edildi. 'Son Tango' adı verilen operasyonla tekrar tutuklanan Çetinkaya, bu kez de 2012'te sağlık sebepleri ile cezaevinden tahliye edildi. Bir operasyon sırasında polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vurulan Çetinkaya, tekerlekli sandalyeye bağlı bir şekilde yaşamını sürdürdü.

İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şubat ayında Urfi Çetinkaya'nın yönettiği suç örgütüne yönelik operasyon düzenlemişti. Çetinkaya ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanlığı görevini yürüten oğlu Rüstem Çetinkaya'nın da içinde bulunduğu suç örgütünün; Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya, Portekiz ve Yunanistan'da ele geçen yaklaşık 13 ton, Türkiye'de ele geçen 24 ton olmak üzere toplam 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları belirlendi. Operasyon kapsamında şüphelilere ait 147 arsa, 56 konut, 8 apartman, 74 işyeri, 53 araç, tekne, 53 şirketteki ortaklık payları, 64 banka hesabı ve 7 adet kiralık kasa, çok sayıda ziynet eşyası, nakit para ve soğuk cüzdan olmak üzere yaklaşık 20 milyar TL değerinde mal varlığına tedbir konuldu. Adreslerde ele geçirilen altın, silah ve paralar ise emniyette sergilendi. Sergilenen mal varlıkları arasında işlemeli bıçaklar, altın setler ve silahlar dikkat çekti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU