LinkedIn itiraf etti: Verilerinizi yapay zeka için kullanıyoruz

Üretken yapay zeka modellerini bilmeden eğitiyor olabilirsiniz

Platformun "Sıklıkla Sorulan Sorular" kısmında yapay zeka eğitiminde Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı, Birleşik Krallık ve İsviçre'deki kullanıcıların verilerinin kullanılmadığı bildirildi (Reuters)

Microsoft'a ait LinkedIn söylentileri doğruladı ve kullanıcıların kişisel verileriyle yapay zeka modellerini eğittiğini duyurdu.

Çarşamba yapılan açıklamada popüler iş platformunun gizlilik politikasının kısa süre önce güncellendiği belirtildi. Yapay zekayla çalışan, yazım önerisi gibi araçların eğitimi için kişisel verilerin kullanıldığı ifade edildi. 

LinkedIn üyelerinin platformdaki dolaşma sıklıkları, paylaşımları, dil tercihleri ve yorumları gibi aktivitelerinin verilerinin tutulduğu ve yapılacak geliştirmelerle kullanıcıların daha iyi deneyim yaşayacağı bildirildi. Yapay zekanın yazma asistanı aracıyla kullanıcılara katkı sağlayacağı vurgulandı.

Platform, kendisinin ve "iştiraklerinin" yapay zeka araçlarının "ince ayarı" için bu bilgileri kullandığını belirtse de bu ortaklar arasında Microsoft dışında kimlerin olduğu net değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İş dünyasına odaklanan Amerikan dergisi Forbes, LinkedIn'in kullanıcılarına sormadan kişisel verilerle yapay zeka modellerini eğittiğini duyurmuş, 404 Media adlı bağımsız teknoloji yayını da kullanıcı sözleşmesindeki maddeler değiştirilmeden bu hamlenin yapıldığını öne sürmüştü. 

LinkedIn sözcüsü Greg Snapper, kullanıcıların verileri üzerinde kontrole sahip olduğunu iddia ederek "Kullanım şartlarımız konusunda her zaman net olduk" dedi. 

Kullanıcılar verilerinin şirket tarafından bu amaçlarla kullanılmasını engelleyebiliyor. Şirketin kendi kendine aldığı izni, "Ayarlar" içindeki "Veri Gizliliği" bölümünde yer alan "Üretken Yapay Zeka İyileştirme Verileri" kısmından iptal etmek mümkün.

Platformun internet sitesinde konuyla ilgili olarak şu ifade kullanılıyor:

Çekilmek, kişisel verileriniz ve içeriklerinizin modelleri eğitmek için bundan sonra LinkedIn ve iştirakleri tarafından kullanılmayacağı anlamına gelse de halihazırda yapılmış olan eğitimi etkilemez.

LinkedIn, kullanıcı sözleşmesindeki yapay zekaya dair daha da fazla güncellemenin 20 Kasım itibarıyla yürürlüğe gireceğini de belirtiyor. 

Yapay zeka teknolojisinde eğitimin neyle yapılacağı pek çok tartışmayı beraberinde getiriyor. 

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, yapay zeka modelinin eğitimi ve gelişimi için sosyal medyada herkese açık paylaşım yapan Avustralyalı kullanıcıların fotoğraflarını kullandığını geçen hafta itiraf etmişti.

 

Independent Türkçe, The Verge, The Hill, AA

DAHA FAZLA HABER OKU