Musk'ın "suikast" paylaşımı Gizli Servis radarına takıldı

"Tehdit oluşturup oluşturmadığı değerlendirilecek"

Forbes'a göre Musk'ın serveti 260,5 milyar dolar civarında (Reuters)

Birleşik Devletler Gizli Servisi (USSS), Cumhuriyetçi lider Donald Trump'a düzenlenen ikinci suikast girişiminin ardından tepki toplayan tweeti nedeniyle Elon Musk hakkında inceleme başlattı.

Musk, 15 Eylül'de gerçekleşen ikinci suikast girişiminin ardından X'teki (Twitter) paylaşımında "Hiç kimse Biden-Harris'e suikast düzenlemeye çalışmıyor" demişti.

Bunun ardından X'te "Elon Musk'ı sürün" (DeportElonMusk) etiketi trend olmuş, Beyaz Saray da "sorumsuzca davrandığı" için teknoloji milyarderine tepki göstermişti. 

X CEO'su şaka yaptığını söyledikten sonra pazar günü yaptığı paylaşımı ertesi gün silmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan medya kuruluşu Bloomberg, Gizli Servis'le iletişime geçerek Musk'ın gönderisiyle ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu. 

Gizli Servis, Musk'la ilgili kayıtların "kolluk kuvvetlerinin işlemlerinde kullanılabilmesi amacıyla derlendiğini" bildirdi. Federal yetkililer, Musk'la ilgili inceleme başlatıldığını belirtirken, süreçle ilgili dosyaların paylaşılamayacağını aktardı. 

Bloomberg, Gizli Servis'in Musk'ın gönderisinin ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e yönelik bir tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için Musk'la görüşebileceğini yazıyor.

Haberde, Musk ve avukatı Alex Spiro'nun yorum taleplerini reddettiği aktarılıyor. 

Amerikan medya kuruluşu Axios'un görüştüğü Gizli Servis Sözcüsü Melissa McKenzie, istihbarat konularıyla ilgili yorum yapamayacağını belirtirken, "Koruduğumuz kişilere yönelik tüm tehditleri araştırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

ABD'de yasalara göre başkan ya da başkan yardımcısını tehdit etmek, 5 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabilir.
 


Trump'a ikinci suikast girişimi

Suikast girişimi, Trump'ın 15 Eylül'de Florida'daki West Palm golf sahasında olduğu sırada yaşanmıştı. Civarda silah sesleri duyulmasının ardından eski ABD başkanı sahadan çıkarılmıştı. Kolluk kuvvetleri sahadaki çalılıklarda Kalaşnikof bulunduğunu ve bir şüphelinin yakalandığını açıklamıştı.

Zanlı Ryan Wesley Routh'a "ateşli silah bulundurma" ve "seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurma" başlıkları altında iki ayrı suçlama yöneltilmişti. Daha önce başka suçlardan hüküm giyen 58 yaşındaki Routh'un soruşturması devam ediyor.

Trump'a 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki mitingde de silahlı saldırı düzenlenmişti. 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'un AR-15 tipi yarı otomatik tüfek kullanarak düzenlediği suikast girişiminde Trump kulağından vurulmuş, saldırgan ve bir kişi daha hayatını kaybetmişti. 


Independent Türkçe, Bloomberg, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU