Haaretz: Erdoğan, İsrail karşıtı ittifaka ortak bulmakta zorlanıyor

"İsrail bu konuda rahat davranamaz"

İsrail gazetesi, analiz yazısında bu fotoğrafı kullanırken Erdoğan'ın Mısır lideri Abdülfettah Sisi'yi 4 Eylül'de Ankara'da ağırladığını hatırlattı (AP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta 21. İmam Hatipliler Kurultayı'nda yaptığı konuşma, İsrail'de tartışılmaya devam ediyor. 

İsrail'in saygın gazetelerinden Haaretz, "Erdoğan, İsrail karşıtı ittifaka ortak bulmakta zorlanıyor ama İsrail bu konuda rahat davranamaz" başlığıyla bir analiz yayımladı.

Zvi Bar'el'in kaleme aldığı yazıda, Arap ülkeleri ve Filistinliler arasındaki anlaşmazlıkları cepte görüp Gazze'deki savaşı sürdürme ve Lübnan cephesini açmaya yeltenmesi halinde İsrail'in çok büyük zararlar görebileceği vurgulanıyor. 

Gazetenin Ortadoğu ilişkileri analisti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da İslam ülkeleri arasındaki ittifak girişimlerinin hep çöktüğünü bildiğini ancak İsrail hakkında daha sert kararlar alınmasını umduğunu öne sürüyor:

Çok fazla ülkenin onu takip etmek üzere sıraya girmesi pek muhtemel görünmüyor. Şimdiye kadar hem Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çekip hem de İsrail'e ekonomik yaptırımlar uygulayan tek ülke Türkiye oldu.

Türkiye'nin İsrail'e karşı ortak eylem için Suriye ve Mısır gibi ülkelerle yakınlaştığı, yazıda savunuluyor. 

12 yıllık aradan sonra geçen sene Arap Birliği'ne geri dönen Suriye'nin Ankara'yla ilişkileri düzeltmek için "Türkiye işgal ettiği tüm topraklardan çekilmeli" şartını koştuğu hatırlatılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın İsrail'e karşı birlik konusunda Türkiye'nin peşine takılabilecek ilk ülke olduğu fakat Arap ülkelerinin böylesi bir girişimde yer almayacağının altı çiziliyor. 

Yemen'deki iç savaşta Tahran'ın desteklediği Husilerin, Suudi Arabistan öncülüğündeki birliklerle yıllarca çatışması ve Gazze savaşından sonra Kızıldeniz'de düzenledikleri saldırılarla Mısır ve Ürdün gibi Süveyş Kanalı'ndan kâr elde eden ülkelere zarar verdiği de Haaretz'deki yazıda yer alıyor. 

İsrail ve ABD'yle yakın ilişkilerini sürdürmeye güvenlik gerekçesiyle muhtaç olan Ürdün'ün Türkiye ve İran'ın başını çektiği bir koalisyonda yer almayacağı iddia ediliyor. 

Zvi Bar'el, İslam dünyasında anlamlı bir birlik sağlanamayacak olsa bile İsrail'in dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. 

Her ülkenin İsrail yönetimiyle farklı anlaşmaları olduğunu ve İslam ülkeleri arasındaki çıkar çatışmalarının Tel Aviv'in işine yaradığını anlatırken İsrail'in meşruiyetindeki azalmanın ABD ve diğer Batı ülkelerinin desteğini de aşındıracağını işaret ediyor:

İsrail'e dost ülkeler kendi aralarındaki ya da İsrail'le düşmanları arasındaki sorunları çözemiyor olabilir. Yine de İsrail'in bölgedeki meşruiyetini dayandırdığı bir destek çemberi sağlıyorlar. Arap ülkeleri, İsrail'i sertçe eleştiriyor ama destek çemberi de yerinde duruyor. Ancak Erdoğan'ın katkısı olmasa da çatlaklar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül'de Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen ÖNDER 21. İmam Hatipliler Kurultayı'ndaki konuşmasında "İsrail'in devlet terörünün karşısında durmak, bizim için İslami, imani bir vazifedir, vatani bir meseledir" deyip İslam ülkelerine çağrı yapmıştı:

Böyle kritik bir dönemde İslam ülkeleri bir an önce uyanmalı tehlikenin farkına varmalı ve işbirliğini daha da artırmalıdır. Mısır'la, Suriye'yle attığımız yeni adımlar, büyüyen yayılmacılık tehdidine karşı bir dayanışma hattı oluşturmaya yöneliktir. Bütün İslam ülkeleri de nerede duracağı belirsiz İsrail işgaline karşı ortak tavır takınmalıdır.

Biz en başından itibaren bu çağrıyı yapıyoruz. 'İsrail şımarıklığını, İsrail haydutluğunu, İsrail'in devlet terörünü durduracak yegane adım İslam ülkelerinin ittifakıdır' diyoruz.
 

Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU