Kült film 10 yaşında: Yıldız oyuncudan şaşırtan itiraf

"Bu çocuk da kim?"

Whiplash, 3 milyon dolarlık bütçesine karşılık gişede 49 milyon dolar kazanmayı başarmıştı (Sony Pictures Classics)

Genç bir caz müzisyenini konu alan, 28 yaşındaki tanınmamış bir sinemacının yönettiği ve yaklaşık 3 milyon dolara çekilen bir psikolojik gerilim, Hollywood'da büyük başarı elde etmenin reçetesi gibi görünmeyebilir. Ancak Sundance Film Festivali'nde övgülerle karşılanan Whiplash, prömiyerini yaptığı andan itibaren olasılıklara meydan okudu. 

Toksik bir ilişkinin teknik açıdan kusursuz portresi

Damien Chazelle'in Andrew Neiman adlı hırslı bir davulcuyla onun tacizci eğitmeni Terence Fletcher arasındaki toksik dinamiğin heyecan ve acı verici, teknik açıdan kusursuz portresi, önce Hollywood'un sonra da dünyanın dört bir yanındaki sinemaseverlerin kalbini çaldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Whiplash, hem büyük yönetmenin sahneye çıkışını işaret ediyor hem yükselen bir yıldızı dünyaya tanıtıyor hem de onlarca yıldır ekranda ve sahnede çalışan bir karakter oyuncusunu taçlandırıyordu.

J.K. Simmons ve Miles Teller'ın başrolleri paylaştığı, Damien Chazelle imzalı Whiplash 10. yaşını kutluyor.

Simmons, filmin 10. yıldönümü münasebetiyle Vanity Fair'a konuştu ve senaryoyu ilk okuduğunda filmin yönetmeni Chazelle'in siyah bir erkek olduğunu düşündüğünü itiraf etti. 

"Dahiyane bir senaryo"

69 yaşındaki oyuncu, "Amerikan müziğinin en önemli sanat formu kabul edilen ve büyük ölçüde Afro-Amerikan bir sanat formu olan cazı çok iyi anlayan birinin yazdığı dahiyane bir senaryo görüyorum" dedi.

Ödüllü oyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Adamın adı Damien Chazelle. Antoine Fuqua'yı hayal ediyorum. Bu toplantıya uzun boylu, zarif görünümlü, bereli siyah bir erkek olacağını düşünerek gidiyorum.

"Bu New Jerseyli kıvırcık saçlı çocuk da kim?"

Simmons, Chazelle'le ilk buluşmalarını anlatmaya şöyle devam etti:

Bir restoranda buluşmaya gidiyoruz ve tabii ki genç bir adam olduğu için birkaç dakika erken geliyor. Alışkanlığım olduğu üzere tam vaktinde oraya vardım ve çok kalabalık olmayan restoranın etrafına bakıyordum. Damien'ın yanından geçtim, sonunda ayağa kalkıp bana el salladı. 'Bu New Jerseyli kıvırcık saçlı çocuk da kim?' dedim.

Whiplash, Simmons'ın rol aldığı bir kısa film olarak ortaya çıkmıştı. Usta aktör, uzun metrajlı versiyonda rolünü yeniden canlandırmıştı.

Simmons, rolüyle Oscar'ın yanı sıra Altın Küre ve BAFTA da kazanmıştı.

Whiplash, En İyi Film de dahil olmak üzere toplam 5 dalda Oscar adaylığı elde etmiş ve En İyi Film Kurgusu'yla En İyi Ses Miksajı ödüllerini evine götürmüştü. 

Film, 10. yıldönümü münasebetiyle 20 Eylül'de ABD'deki sinemalarda yeniden gösterime giriyor.


Independent Türkçe, Vanity Fair, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU