Dünya'ya doğru ilerleyen asteroit "muhteşem bir ateş topuna" dönüştü

Avrupa Uzay Ajansı, bunun insanların çarpışma öncesi saptadığı yalnızca 9. asteroit olduğunu söylüyor

Filipinler'deki küçük asteroit (AP)

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Dünya'ya doğru ilerleyen küçük bir asteroidin, Filipinler'in üzerinde "muhteşem bir ateş topuna" dönüşerek yanıp kül olduğunu bildirdi.

Boyutu yalnızca bir metre kadar olan uzay kayası, gözlerden kaçmış ve Arizona'nın Catalina Sky Survey'inden araştırma teknolojileri uzmanı Jacqueline Fazekas tarafından ancak çarşamba sabahı tespit edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2024 RW1 diye isimlendirilen asteroidin atmosferde yanıp yeryüzündeki insanlara bir tehdit oluşturmayacağı öngörülüyordu.

NASA'nın Gezegensel Savunma Koordinasyon Ofisi de dahil olmak üzere bir dizi ajans ve amatör uzay gözlemcisi, zararsız asteroidin Filipinler'in üzerinde yerel saatle gece yarısı sularında (Türkiye saatiyle çarşamba 07.40) yanarak parçalandığını doğruladı.
 

Dikkat!
Yaklaşık bir metre boyutunda bir asteroit Filipinler'in üzerinde, Luzon Adası yakınlarında bugün, 4 Eylül 17:08 UTC'de Dünya'nın atmosferine çarpacak.
Nesne zararsız ama bölge sakinleri muhteşem bir ateş topu görebilir!

 

Dünya'nın yakınındaki asteroit ve ilgili ateş topuna dair daha fazla fiziksel özellik öğrenmeyi beklerken 2024 WR1'in birkaç fotoğraf ve videosu... 


Bu kadar küçük asteroitler Dünya'ya sık sık çarpıyor ama çarpışma yaşanmadan önce nadiren fark ediliyor.

ESA "Yakınlardaki tropik fırtına Yagi/Enteng ateş topu gözlemlerini zorlaştıracak" diye bildirmişti.
 


Ama açık hava sayesinde Luzon Adası ve Filipinler'in yakınındakiler yanan uzay kayasını görebildi ve birçoğu bu muhteşem olayın fotoğraf ve videolarını sosyal medyada paylaştı.
 


ESA, X'te (Twitter) "Bu, insanların çarpışmadan önce saptadığı yalnızca 9. asteroit" diye paylaştı. Gezegensel savunma sistemleri, son zamanlarda Dünya'nın yakınında gezegene karşı potansiyel risk teşkil eden asteroitleri tespit ve takip etmeye öncelik veriyor.
 

Vay canına! Yeni keşfedilen (ABD'deki Dünya'ya yakın asteroitleri takip edenler tarafından saptanan) 1-1,5 metrelik asteroit 2024 RW1, ilk kez görüldükten yalnızca saatler sonra Fillipinler'in üzerinde yanıp yok oluyor.
Bu asteroit bir risk teşkil etmiyordu. Ama etseydi eğilip siper almaya yönelik bir uyarı vermek mümkündü.


NASA da dahil olmak üzere uzay ajansları, hayati tehlike yaratan türden asteroitlerle mücadele etmek için yöntemler deniyor.

NASA'nın 2022'deki Dart misyonu, saniyede 6,6 kilometre hızla giden bir roketi, futbol stadyumu boyutundaki asteroit Dimorphous'a çarptırarak rotaları Dünya'ya dönük olan bu tür uzay kayalarının yönünü değiştirmenin gelecekte uygulanabilirliğini test etmişti.

Çin de 2030'a kadar bir asteroidi rotadan çıkarma görevi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Dünya'ya doğru ilerleyen büyük uzay kayaları, gezegen için büyük risk teşkil ediyor ama gözden kaçan küçük kayalar bile cana ve mülke ciddi zararlar verebilir.
 

2024 RW1 isimli asteroidin Catalina Sky Survey tarafından ilk kez keşfedildiği andan görüntüler (Catalina Sky Survey) 

10 yılı aşkın bir süre önce saniyede 18 kilometre hızla ilerleyen 20 metrelik bir meteor, Rusya'nın Çelyabinsk şehrinin üzerinde infilak etmiş, 30 atom bombasından daha fazla enerji ortaya çıkararak devasa bir patlamaya yol açmıştı.

Meteorun havada patlamasıyla kırık camlar yüzünden 1500 kişi yaralanmış ve binalar zarar görmüştü.

Dünyanın her yerinden bilim insanları, 1 kilometreden büyük asteroitleri kayda geçirmek için çalışsa da zaman zaman birinin gözden kaçma ihtimali var.

NASA, Dünya'nın yakınında bu tür uzay kayalarını aramak için NEO Surveyor isimli yeni bir kızılötesi teleskoptan faydalanmayı planlıyor.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU