Özgür Özel: Adımlarımızı 105 yıl önce Sivas'ta atılan kararlarla bağlılık içinde atıyoruz

Özel, “Bir kişinin verdiği kararlarla değil de milletin temsilcilerinin verdiği müşterek kararın en büyük başarıları getirdiğini bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi

Fotoğraf: X / @herkesicinCHP

Sivas Kongresi'nin 105'inci yıl dönümü dolayısıyla Sivas'ta resmi tören düzenlendi.

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "105 yıl önce bugünlerde birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan ve Mondros Mütarekesi’ni imzalayan Osmanlı Devleti'nin topraklarının işgal edilmeye başladığı zorluklarla dolu bir dönemden geçiyorduk. Milletimiz yokluk ve yoksulluk içinde düşman silahlarının gölgesi altında bir varlık yokluk mücadelesinin içindeydi. Mustafa Kemal Paşa'nın İzmir'in işgalinden sonra yüreğinin daha fazla bu durumu kaldıramaması ve uzun süredir niyetlendiği bir büyük yolculuğa çıkması 16 Mayıs 1919 günü İstanbul'da başladı. Başlattığı Milli Mücadele yolculuğuna 19 Mayıs günü çıktığı Samsun'dan Havza, Amasya, Erzurum'dan sonraki beşinci durağı Anadolu'nun tarihi kenti Sivas oldu" dedi. Özel özetle şunları söyledi: 

Temsil heyeti başkanı Mustafa Kemal ülkenin dört bir yanından gelen 41 delegeyle birlikte Sivas Kongresi'ni açtı. Sivas Kongresi alınan kararlar itibarıyla bağımsızlığımıza sonra da Cumhuriyetimize uzanan yolun en önemli, adımlarının atıldığı kongredir. Bu kongre manda ve himayenin kabul edilemez olduğu fikrinin perçinlendiği ve kayda geçirildiği, hem de milli istiklalin sağlanması için milli iradeyi hakim kılmanın esas olduğunun teyit edildiği, vurgulandığı ve kayıt altına alındığı kongredir. Bölgesel değil ulusal bir kongre hürriyetine sahip olan Sivas Kongresi'nin en önemli kazanımlarından bir tanesi kendi bölgelerinde mücadele veren cemiyet, dernek ve bağımsız yapıların Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri altında birleştirilmesi olmuştur. İstanbul hükümetine milli meclisin bir an önce toplanması ve alınan kararların meclisin denetimine sunulması çağrısı yapılmıştır. Bu çağrılara kayıtsız kalamayan İstanbul hükümeti ocak ayında Mebusan Meclisi’ni toplamış ancak bir buçuk aylık bir çalışmanın ardından meclis işgal edilerek kapanmıştır. İstanbul'daki meclisin dağılmasıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da açılan Büyük Millet Meclisi, Başkomutanlık Meydan Muharabesi'yle sonuçlanacak Milli Kurtuluş Mücadelemizi yönetmiş, Lozan Barış Anlaşması'nın imzasını onaylamış, cumhuriyetimizi ilan ederek bağımsız özgür bir devlet olarak var olmamızı sağlamıştır. Sivas Kongresi bağımsızlığımızdan asla vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya ilan eden kararların alındığı tarihi bir kongredir. Atatürk yıllar sonra bu kongreyi şu sözlerle tanımlayacaktır; 'Bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararların verildiği yer Sivas Kongresi.'' 105 yıl sonra bağımsızlığımıza giden bu taşların döşendiği bu tarihi mekanlarda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Böyle bir günde yüreğinde vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisi olan Sivaslılarla birlikte olmaktan gurur duyuyorum.

"Mücadelemizi kararlılıkla büyütüyoruz"

Buradan büyük onurla bir tarihi hatırlatmayı da ben yapmak istiyorum; Sivas Kongresi'nde, Anadolu'daki işgale karşı mücadele veren tüm yapılar, tüm dernek birleştirilmiş ve Anadolu ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri adı altında toplanmıştır. Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kurtuluşun, İstiklal Savaşı'nın nüvesini oluşturan, omurgasını oluşturan yapıdır ve bu yapı önümüzdeki süreçte bütün Anadolu'nun şahit olduğu bir kenetlenmeyi hayata geçirecek ve İstiklal Savaşı'nı kazanacak olan mücadeleyi başlatacak ve sürdürecek olan yapıdır. Bu yapı Cumhuriyet'in kurulmasına giden yolda Cumhuriyet Halk Fırkası adını alıp daha sonra da Cumhuriyet Halk Partisi'ne dönüşecektir. CHP'nin, Cumhuriyet Halk Fırkası'nın 1927 yılında yapılan ve resmen birinci kongresi olarak açılan kongrede Gazi Mustafa Kemal Atatürk hem açılışta hem de kongrede okuduğu büyük nutukta CHP'nin ilk kongresinin yapılmakta olan 1927 kongresi değil 4 Eylül 1919'da başlamış olan Sivas Kongresi olduğu kayda geçirmiş ve büyük nutkunda yer vermiştir. Bu büyük onur, bu büyük gururla buradan ilan etmek isterim ki; bizler bugün tüm adımlarımızı 105 yıl önce Sivas'ta atılan kararlarla bağlılık içinde atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Kurucu kadrolarımızdan aldığımız ilhamla cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek için bir asır önceki azimle çalışıyor bu yolda mücadelemizi kararlılıkla büyütüyoruz.

"Hedefimiz gelecek nesillere adil bir Türkiye'yi miras bırakmaktır"

Hedefimiz gelecek nesillere daha güçlü, daha zengin, daha özgür ve daha adil bir Türkiye'yi miras bırakmaktır. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur. Bugün bizimle birlikte bu törenlere başkanlık eden Sayın Meclis Başkan Vekilimizin yönettiği pek çok oturuma iştirak etmiş ve onun oradaki söze ve milletin vekilinin sözüne duyguyu, saygıyı bir kez daha teyit ederek burada sekiz gün boyunca 41 kişinin hiçbir süre kısıtlaması olmaksızın özgürce tartışmasının bir Milli Mücadele’nin başlangıç fitilini ateşlediğini unutmayalım. Bazı günler Meclis’te bir dakika için çıkan kavgaları, bazı günler Meclis’te bazı sözlere duyulan tahammülsüzlükleri ve ona kaba kuvvetle bastırmaları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gücünde, erkinde, vasfında birinin kendisine karşı kongreye başkan adayı sunanlara dakikalarca, saatlerce müzakere edip bütün kararları en sonunda oya sunarak aldığını görmek ve bir kişinin verdiği kararlarla değil de milletin temsilcilerinin verdiği müşterek kararın toplumda en üst rızayı doğurduğunu ve en büyük başarıları getirdiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk üzere, Sivas Kongresi delegelerini ve Milli Mücadele kahramanlarını minnetle anıyorum.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU