Arkeologlar, insanların Pasifik'e 50 bin yıldan daha önce geldiğine dair en eski kanıtlara ulaşarak atalarımızın en zorlu göçlerinden birine biraz daha ışık tuttu.
Endonezya'daki adaların birindeki bir mağarada keşfedilen, ağaç reçinesinden yapılmış bir nesne, Homo sapien atalarının bu adalara ne zaman ve nasıl göç ettiğini, kullandıkları rotaları ve yeni ortamdaki zorluklara nasıl ayak uydurduklarını ortaya çıkarmaya yardımcı oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni Zelanda, Batı Papua ve Endonezya'dan bilim insanlarının dahil olduğu uluslararası ekip, türünün Afrika dışındaki en eski örneği olan reçinenin ateş yakmakta, gemi inşa etmekte veya taştan aletler yapmakta kullanıldığını düşünüyor.
Araştırma, reçinenin kullanımı için ağaç kabuğunu keserek ilk başta özün damlamasını ve sertleşmesini beklenmesini, ardından şekil verilmesini içeren dikkatli ve çok adımlı bir sürece işaret ediyor.
Antiquity isimli akademik dergide yayımlanan araştırma, bulguların yağmur ormanlarında yaşamak üzere deniz yolculuğu yaparak, Asya'dan Pasifik Adaları'na cesur geçişler yapan ilk insanların uyum becerilerine dair bilinenlere katkı sunduğunu belirtiyor.
Araştırmanın ortak yazarları Dylan Gaffney ve Daud Aris Tanudirjo, The Conversation'da "Bu, insanların zorlayıcı koşullara uyum sağlamasının ve esnekliğinin önemli bir örneği" diye yazdı.
Arkeologlar, bu eski denizcilerin günümüzde Pasifik Adaları'nda yaşayan yerli insanların ortak ataları olduğunu daha önceden bildiği halde deniz üzerinden yayılmalarının zamanı ve konumu henüz net bir şekilde bilinmiyor.
Yakın zamanda doğu Endonezya'daki derinliği 100 metreyi aşan Mololo Mağarası'nda yapılan kazılar, hayvan kemikleri, taştan eserler, deniz kabukları ve kömürün yanı sıra insan yerleşimi katmanlarını ortaya çıkardı.
Hayvan kemikleri, Mololo halkının keseli hayvanlar, büyük yarasalar ve yerde yaşayan kuşlarla beslenen başarılı avcılar olabileceğine dair ipucu veriyor.
Bu durum da beslenmelerindeki çeşitliliğe işaret ederek bu bölgedeki ilk insanların yalnızca denizcilikte uzman olmadığını gösteriyor.
Arkeologların incelediği mağaranın en derin katmanlarından bazıları, insanların bölgeye en az 55 bin yıl önce yerleştiğine işaret ediyor.
Yeni araştırma, bu tarih öncesi denizcilerin 50 bin yıldan daha önce Batı Papua açıklarındaki adalara ulaşmak için ekvator boyunca seyahat ettiğini ortaya koyuyor.
Bu, insanların 65 bin yıl önce Batı Papua'yı Avustralya'ya bağlayan tarih öncesi Sahul kıtasına yerleşmiş olabileceği anlamına geliyor.
Bilim insanları "Deniz yolculuğu simülasyonları, bu dönemde Raja Ampat Adaları'ndan Yeni Gine'ye doğru bir kuzey ekvator rotasının Sahul'e yayılmak için uygun bir geçit olduğunu gösteriyor" yazdı.
Reçine eserin üretim adımlarını varsayımsal olarak gösteren çizim (Antiquity (2024))
Arkeolojik alanda daha fazla kazı çalışmasıyla, ilk insanların Pasifik'e ve Avustralya'ya doğru ilerlemek için seçtiği zamanla rotayı net bir şekilde belirlemek mümkün olabilir ve onların bu bölgelerdeki dev memelilerin neslinin tükenmesine etki edip etmediği açığa çıkabilir.
Öte yandan, bilim insanları bu rotayla göç edenlerin Denisova ve Homo sapien atalara sahip kişiler olabileceğini düşünüyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım
© The Independent