Danimarkalı öğrenci Viking hazinesi buldu

Keşif, Aarhus'un Viking Çağı'nda uluslararası ticaret merkezi olduğunu gösteriyor

Danimarka'da bir öğrencinin gün yüzüne çıkardığı, Viking Çağı'na ait takılar (Moesgaard Müzesi)

Danimarka'da bir arkeoloji öğrencisi Viking Çağı'na ait "muhteşem bir gümüş hazinesi" ortaya çıkararak erken dönem İskandinav ticareti ve ekonomisine daha fazla ışık tuttu.

Aarhus Üniversitesi'nden 22 yaşındaki Gustav Bruunsgaard, daha önceki kazılarda Viking Çağı yerleşimlerinin izlerinin bulunduğu Elsted yakınlarındaki bir arazide metal dedektörüyle yürürken 7 gümüş bilezik buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, yarım kilogramdan daha ağır olan hazinenin 9. yüzyıla tarihlendiğini ve İskandinavya'da MS 793'le MS 1066 arasındaki erken Viking Çağı sırasında "önemli bir değeri" taşımış olabileceğini söyledi.

Bileziklerin İskandinavya'nın güneyinde, muhtemelen Danimarka'da üretilmiş olabileceğini belirten arkeologlar, bunların tek tek yüzüklerin ödeme aracı olarak kullanılmasına izin veren ortak bir ağırlık sisteminin bir parçasını oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Bileziklerden biri Rusya'dan gelen sarmal bir halka yapısına sahipken, bant şeklindeki üç damgalı bileziğin İrlanda'da popüler hale gelen bilezik tasarımlarını etkilediği düşünülüyor.

Araştırmacılar, ortaya çıkarılan diğer üç bileziğin nadir görülen ancak "İskandinavya ve İngiltere'den bilinen" düz tasarımlara sahip olduğunu söyledi.

Halihazırda muhafaza edildiği Moesgaard Müzesi'ne göre bilezikler, Aarhus'un Viking Çağı'nda Rusya, Ukrayna ve Britanya Adaları'yla bağlantıları olan uluslararası bir ticaret merkezi olduğunu gösteren "muhteşem bir gümüş hazinesi".

Tarihçi Kasper Andersen yaptığı açıklamada, "Elsted çiftliği hazinesi, Aarhus'u doğuda Rusya ve Ukrayna'ya, batıdaysa Britanya Adaları'na bağlayan Viking Çağı'na ait fevkalade ilginç bir buluntu" dedi.

Buluntu böylelikle, Aarhus'un Kuzey Atlantik'ten Asya'ya kadar uzanan Viking dünyasında nasıl merkezi bir konum olduğunu vurguluyor.

Danimarka ve Norveç'in de aralarında yer aldığı İskandinav ülkelerinde ortaya çıkarılan gümüş takılar ve diğer eserler, Viking Çağı'nda Avrupa'yla dünyanın geri kalanı arasındaki ticaret yollarının izlenmesine katkı sunuyor.

Arkeologlar daha önce Viking Çağı'nın, özellikle de MS 750'yle MS 1000 arasındaki dönemin, modern öncesi küresel bağlantının "en görkemli" dönemlerinden bazılarına sahne olduğunu göstermişti.

Bu dönem, Ortadoğu'da filizlenmekte olan İslam imparatorluğuyla Afro-Avrasya'nın neredeyse her köşesi arasında ticari bağlantıların kurulduğu bir dönemdi.
 

Danimarka'da bulunan, 8. yüzyılın sonları ve 9. yüzyılın başlarına ait ithal cam boncuklar, uzun mesafeli ticaretin kanıtı (Güneybatı Jutland Müzesi)

İsveç'te bulunan ve MS 850'ye tarihlenen gümüş bir yüzük üzerinde daha önce yapılan bir çalışma, Viking Çağı'nda İskandinavlarla İslam dünyası arasında yakın temas olabileceğini göstermişti.

İlk kez 1800'lerde ortaya çıkarılan menekşe renkli camlı gümüş yüzük, eski bir Arapça yazıyla "Allah için" veya "Allah'a" yazısını taşıyordu. Araştırmacılar 2015 tarihli çalışmada, yüzüğün "Viking Çağı İskandinavya'sıyla İslam dünyası arasındaki doğrudan etkileşimlere dair somut kanıt oluşturabileceğini" yazmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU