ABD-Hamas anlaşmazlığı ateşkes sürecini sekteye uğratıyor

Blinken anlaşmayı zorlamak için Mısır ve Katar'ı ziyaret etti. Netanyahu Netzarim ve Philadelphia'da ısrar ediyor

Dün Gazze Şehri'nin merkezinde İsrail saldırısının hedef aldığı, yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bir okuldan çocuklarını taşırken ağlayan bir çift (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden ile Hamas arasında dün yaşanan anlaşmazlık, Gazze'deki ateşkesin gidişatına gölge düşürürken, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Mısır ve Katar'da Gazze Şeridi'nde ateşkese yol açacak bir anlaşmayı zorlamak için görüşmelerde bulundu.

Biden Hamas'ı İsrail'le anlaşma planından “geri adım atmakla” suçlarken, Hamas buna sert bir yanıt vererek Biden'ın açıklamalarının “yanıltıcı iddialar olduğunu ve saldırganlığın durdurulmasını isteyen hareketin pozisyonunun gerçeğini yansıtmadığını” belirtti. Hamas, Netanyahu'yu “bir anlaşmaya varılmasını engelleyen, yeni koşullar ve talepler belirlemekle” suçladı.

Blinken'in, Binyamin Netanyahu'nun ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklamasından bir gün sonra İsrail Başbakanı dün yaptığı açıklamada, İsrail'in “Philadelphia ekseninden (Gazze'nin Mısır sınırına paralel) ve Netzarim koridorundan (Gazze Şeridi'ni ikiye bölen) hiçbir koşulda çekilmeyeceğini” yineledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU