Şiiler, Irak'taki parlamento başkanlığı sorununu çözmek için Sünnilere ‘son bir mühlet’ verdi

Başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de bulunan Irak Parlamentosu binası (EPA)

Sünni toplum içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle Meclis Başkanlığı’nın dokuz aydır boş kalmasının ardından Şii Koordinasyon Çerçevesi, perşembe günü Şii liderlerin katıldığı bir toplantıda Sünni güçlere Mahmud el-Meşhedani'yi kabul etmeleri ya da adaylık sürecini yeniden başlatmaları için son bir mühlet verdi.

Bu pozisyon için rekabet Muhammed el-Halbusi'nin Tekaddum Partisi ile Hamis el-Hancer'in Siyade (Egemenlik) Partisi arasında yaşanıyor. Daha önce bu görevi yürüten ve eski Başbakan Nuri el-Maliki tarafından desteklenen el-Meşhedani ve Halbusi, son adayları Şalan el-Kerim'in yarıştan ayrılmasının ardından el-Meşhedani'yi aday olarak kabul etmek zorunda kaldı.

El-Meşhedani'nin adaylığı, resmi adayı Salim el-İsavi olan Egemenlik Partisi içinde bir kriz yaratacak gibi görünüyor. El-İsavi'nin, el-Meşhedani'nin kalması karşılığında meclis başkanlığı adaylığını geri çektiğini açıklamamış olması, söz konusu iki parti arasında (Egemenlik ve Tekaddum) bu konudaki uzlaşının kırılganlığını koruduğu anlamına geliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU