Beyaz Saray, İran'ın bu hafta İsrail'e saldırmasını bekliyor

İsrail ordusu yüksek alarm durumuna geçti

Fotoğraf: Independent Türkçe

Beyaz Saray'dan bugün yapılan açıklamada, İran'ın bu hafta İsrail'e yönelik bir saldırı düzenlemesinin muhtemel olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, "İsrailliler İran ve vekil güçlerinin gelecek günlerde saldırıya geçme ihtimallerinin arttığını düşünüyor. Biz de bu endişeyi paylaşıyoruz bu nedenle İsrail'le ve bölgedeki diğer müttefiklerle koordine oluyoruz" diye konuştu.

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve İtalya liderleriyle Ortadoğu'daki durumu görüştüğünü söyledi.

Axios'a konuşan ABD'li ve İsrailli yetkililerse, İran'ın füze ve drone birimlerinde yapılan hazırlıkların belirginleştiğini ve bu hazırlıkların nisandaki saldırı öncesi atılan adımlarla benzerlik taşıdığını aktardı.

WSJ: İsrail ordusu yüksek alarma geçti

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İran ve Lübnan’daki Hizbullah Hareketi’nin misilleme hazırlıklarının gözlemlenmesinin ardından İsrail ordusunun bu ay ilk kez yüksek alarm durumuna geçtiğini ileri sürdü.

İsrail, yaklaşık iki haftadır Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye Tahran'da düzenlenen suikasta yanıt olarak İran'dan gelecek bir saldırıyı bekliyor.

WSJ’nin konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in, İran ve Hizbullah’ın karşı saldırı hazırlıklarının gözlemlenmesinin ardından ağustos ayı içinde ilk kez yüksek alarm seviyesine geçtiği belirtildi.

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail'in İran'ın nisan ayında düzenlediğinden daha geniş çaplı bir saldırısına hazırlandığını bildirmişti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

İran ve Hamas saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirtmiş, Tahran, Tel Aviv yönetimine karşılık vereceğini kaydetmişti.

ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya'dan ortak açıklama

Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanması için ortak açıklama yapan ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya, "Kaybedecek daha fazla zaman kalmadı, tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli." çağrısında bulundu.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, ortak bir yazılı açıklama yaparak, Orta Doğu'da gerilimin azaltılması ve Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanmasını istedi.

Orta Doğu'da tansiyonun düşmesine ve Gazze'de ateşkesin sağlanmasına tam destek verildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Başkan Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim'in, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes anlaşmasının tamamlanması için müzakerelerin bu hafta yeniden başlamasına yönelik çağrısına destek veriyoruz ve kaybedecek daha fazla zaman kalmadığını vurguluyoruz. Tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli."

Açıklamada, İsrail'in İran karşısında kendini savunmasına tüm desteğin devam edeceği aktarılarak, "İran'a İsrail'e yönelik askeri saldırı tehditlerine son vermesi çağrısında bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, bu tür bir saldırının bölgesel güvenlik üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağının altı çizildi.

Gazze'de ateşkes için çağrıda bulunan ABD yönetimi, geçen hafta İsrail'e 3,5 milyar dolarlık askeri yardıma onay vermiş, söz konusu adım ABD içinde ve uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail ordusu 10 Ağustos'ta, Gazze kentindeki Derac Mahallesi'nde binlerce sivilin sığındığı Et-Tabiin Okulu'na Filistinliler sabah namazı için avluda toplandığı sırada hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, en az 100 Filistinli feci biçimde yaşamını yitirmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Axios, AA

DAHA FAZLA HABER OKU