Gazze'de ateşkes açmazı: "Kimse Bibi'nin ne istediğini bilmiyor"

Hamas'ın ateşkes istediği bildiriliyor

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarıyla öldürülenlerin sayısı 40 bine yaklaşırken, 95 binden fazla kişi de yaralandı (AFP)

Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın Gazze'de ateşkes istediği fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pozisyonunu netleştirmediği bildiriliyor. 

Amerikan medya kuruluşu CNN'e konuşan ve kimliğinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli yetkililer, Sinvar'ın Mısır ve Katar'daki arabuluculara ateşkes istediğini ilettiğini savunuyor.

İsrail başbakanına yakın isimler, Netanyahu'nun da radikal sağcı koalisyonun tepkisi ne olursa olsun anlaşma yapmaya hazır olduğunu öne sürülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak İsrail güvenlik teşkilatı, radikal sağcı bakanların şiddetli muhalefeti nedeniyle Netanyahu'nun anlaşma yapmaya pek istekli olmadığını savunuyor. 

İsrail başbakanına takma adıyla hitap eden bir yetkili, "Kimse Bibi'nin ne istediğini bilmiyor" diyor.

ABD, Mısır ve Katar geçen hafta İsrail ve Hamas'tan ateşkes müzakerelerine tekrar başlamalarını istemişti. Netanyahu, 15 Ağustos'ta yapılması öngörülen görüşmelere katılacaklarını duyurmuştu. 

Hamas ise yeni bir süreç başlatılması yerine önceki görüşmelere dayalı bir plan sunulmasını talep etmişti. 

Görüşmeye heyet göndermeyi planlamadıklarını belirten örgüt, ABD'nin önderliğinde 2 Temmuz'da sunulan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun da (BMGK) desteklediği ateşkes planının uygulanmasını istediklerini bildirmişti. 

İsrailli kaynaklar, Washington'ın Ortadoğu'da geniş çaplı bir savaşın önlenmesi için ateşkes anlaşmasının imzalanması gerektiğini belirterek Tel Aviv'e baskıyı artırdığını söylüyor. 

İsrailli sivil toplum kuruluşu Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu da hem esirlerin bırakılması hem de çatışmaların sonlanması için anlaşmanın imzalanması çağrısında bulunmuştu.
 


Diğer yandan Netanyahu'nun koalisyonundaki radikal sağcı bakanlar anlaşmaya karşı çıkıyor. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, cuma günü yaptığı açıklamada anlaşmayı "tuzak" diye niteleyerek Netanyahu'dan bunu kabul etmemesini istemişti. 

Irkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de "Hamas yok edilmeden anlaşma imzalamanın teslim olmak anlamına geleceğini" iddia etmişti.

Ateşkes süreciyle ilgili gelişmeler, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 10 Ağustos'ta Et-Tabiin Okulu'na düzenlediği saldırının ardından geldi. Gazze'nin doğusundaki okula yapılan saldırıda en az 100 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. 

Demokratlar adına seçim maratonunu sürdüren ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, saldırının ardından "Bir kez daha çok fazla sivil öldürüldü" demişti.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU