Reşit olmayanların evlenmesine izin veren yasal değişiklik Iraklıları kızdırdı

Sudani tasarıya ilişkin ‘tüm yorumları’ gözden geçirme sözü verdi

Iraklılar Bağdat'ta reşit olmayanların evlenmesine izin veren yasa tasarısını protesto etti / Fotoğraf: EPA

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, yoğun itiraz dalgasının ardından Kişisel Statü Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilgili ‘tüm yorumları’ ele alma sözü verdi.

İnsan hakları savunucularına göre değişiklik, küçük yaşta evliliğe izin vermesi, kadının nafaka ve velayet haklarından mahrum bırakılması ve kanunlar yerine dini metinlerin hükümlere referans olarak kabul edilmesi nedeniyle sivil toplumu kızdırdı.

Sudani dün (cumartesi) kadına yönelik şiddetle mücadele konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, “Kadın İşleri Yüksek Kurulu yakında yasa tasarısı hakkında dile getirilen tüm yorumları ele alacak” dedi.

Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hakim ise milletvekillerine ‘kadın haklarına uygun olması için değişiklik maddelerini daha fazla inceleme ve gözden geçirme’ çağrısında bulundu.

Eski milletvekili Ala Talabani ise Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘değişikliğin yasalaşmasının kadın haklarını ihlallere maruz bırakacağını’ belirtti.

Necef'te yasaya karşı gösteri yapan kadın aktivistlerden bazıları, ‘kentteki kadın protestolarının engellenmesi’ çağrısında bulunan din adamları ve aşiret mensuplarının saldırısına uğradı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU