Birleşik Krallık'ta radikal sağcıların hedefindeki Müslümanlar: "Kimse bunu hak etmiyor"

"Bu çağda böyle şeyler yaşanmamalı"

Rotherham'da radikal sağcılar çöp kutularını ateşe vermişti (Reuters)

Birleşik Krallık'taki (BK) radikal sağcı protestoların hedefindeki Müslüman azınlıklar, yaşadıklarını Fransız haber ajansı AFP'ye anlattı.

29 Temmuz'da 17 yaşındaki bir saldırganın Southport'ta üç çocuğu öldürmesi sonrası ülkeyi sarsan eylemlerin yankıları sürüyor. 

Olayın ardından radikal sağcıların örgütlediği protestolarda eylemciler otomobillere, evlere ve camilere saldırırken, çok sayıda kişi yaralandı.

Southport'a yaklaşık 55 kilometre mesafedeki Burnley'de yaşayan Noor Miah, eylemlerde Müslüman bir arkadaşının ailesinin mezarına saldırı düzenlendiğini belirterek şunları söylüyor: 

Bunu kim yaptıysa, Müslüman toplumu duygusal olarak rahatsız edip tepki vermeleri için kışkırtmaya çalışıyor. Ancak biz herkesi sakin tutmaya çalışıyoruz. Bu çok alçakça bir şey. Kimse bunu hak etmiyor. Bu çağda böyle şeyler yaşanmamalı.

AFP'nin aktardığına göre, pazartesi günü yaşanan ve 7 Müslümanın mezar taşının zarar gördüğü saldırı hakkında Burnley polisi tarafından "nefret suçu" kapsamında soruşturma başlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Burnley'de 2001'de yaşanan ayaklanma da hatırlatılıyor. 23-24 Haziran 2001'deki olaylarda radikal sağcılar, Güney Asya kökenli azınlıklara saldırmış ve kasabada 1 milyon sterline (yaklaşık 42,8 milyon TL) yakın zarara yol açmıştı. İsyanlar büyüyerek Bradford, Leeds ve Oldham'a da sıçramıştı.

Burnley'deki bir camide çalıştığını ve o dönemde BK'de öğrenci olduğunu söyleyen Miah, Southport'taki olayların ardından kasabada geniş çaplı ayaklanmaların çıkmasından endişelendiklerini ifade ediyor. 

Radikal sağcılar, Rotherham'da sığınmacıların yerleştirildiği bir binayı da pazar günü ateşe vermişti. Buraya yakın konumdaki Sheffield'da yaşayan ve kasabadaki iki caminin ihtiyaçlarıyla ilgilenen Ameena Blake, Müslüman azınlıkların korku içinde olduğunu belirterek şunları söylüyor: 

Başörtüsü takan Müslüman kadınlar benimle iletişime geçerek 'Başörtüsüyle dışarı çıkmaktan endişeleniyorum' diyorlar.

Southport'taki olayda üç çocuğu öldüren, 8'i çocuk 10 kişiyi de yaralayan saldırganın kimliği 18 yaş altı olduğu için polis tarafından gizli tutulmuştu. Ancak radikal sağcıların sosyal medya paylaşımlarında, saldırganın "Ali Al-Shakati" adında bir kaçak göçmen olduğu ileri sürülmüş, bunun üzerine protestolar patlak vermişti.
 

Göçmen haklarını savunan gruplar da sokaklara indi (AFP)

Diğer yandan Cheshire Polis Teşkilatı, söz konusu paylaşımları yaptığından şüphelenilen 55 yaşındaki Bernadette Spofforth'un dün gözaltına alındığını duyurmuştu. BK'nin tabloid gazetesi Daily Mail'a konuşan Spofforth, "Böyle bir şeyle suçlanmaktan utanıyorum. Bunu uydurmadım. Southport'taki birisinden böyle bir bilgi aldım" demişti.

Olaydan üç gün sonra asıl şüphelinin adının Axel Radukubana olduğu ortaya çıkmıştı. BBC'nin aktardığına göre Galler'in başkenti Cardiff'te 2003'te doğan Radukubana, 2013'te Southport'a taşındı. Ruanda kökenli Radukubana'nın duruşması 25 Ekim'de Liverpool'da görülecek. 
 


Irkçı ve göçmenlik karşıtı protestolara karşı sol gruplar da sokaklara döküldü. BBC'ye göre ırkçılık karşıtı grupların çarşamba gecesi düzenlediği eylemler "dönüm noktası" niteliğinde. 

BK Ulusal Polis Şefleri Konseyi (NPCC) Başkanı Gavin Stephens, hafta sonu radikal sağcıların eylem düzenleme ihtimaline karşı hazır olduklarını bildirdi. 

Stephens, 29 Temmuz'dan bu yana 483 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 149'unun hakim karşısına çıkarıldığını açıkladı.

13 kişi 11 ay ile 3 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

BK ve Galler'deki yaklaşık 145 bin rütbeli polisin bağlı olduğu Polis Federasyonu Başkanı Tiffany Lynch ise 100'den fazla polisin aşırı sağcı şiddet olayları nedeniyle yaralandığını kaydetti.


Independent Türkçe, BBC, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU