Somali polisi Kismayo'da yüzlerce kadının peçesini çıkarttırdı

Görgü tanıkları polisin çıkarttırdığı peçeleri herkesin gözü önünde ateşe verdiğini anlattı

Somali polisi, uzun süredir uygulanan peçe yasağı kapsamında sahil kenti Kismayo'da yüzlerce kadının peçesini çıkarttırıyor /Fotoğraf: EPA

Somali polisi dün yaptığı açıklamada, uzun süredir devam eden peçe yasağını uygulamak için liman kenti Kismayo'da yüzlerce kadının peçesini çıkarttırdıklarını ve bunların yakıldığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, güneyde bulunan Jubaland eyaletindeki yetkililer, 2021 yılında güvenlik gerekçesiyle Kismayo'da tam yüz peçelerine yasak getirdi, ancak karar sıkı bir şekilde uygulanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kismayo Polis Komiseri Versemi Ahmed, “Polis, yasak kararını ihlal ederek yüzlerini kapatan yüzlerce kadının peçesini çıkarttırdı” dedi. Ahmed, polis memurlarının 31 Temmuz'da Kismayo'nun farklı mahallelerinde operasyona başladığını ve peçe takan kadınlara ceza kesilmesi ve gözaltına alınması talimatı aldıklarını söyledi.

Ahmed ‘bunun güvenlik nedeniyle yapıldığını, çünkü eş-Şebab unsurlarının saldırı düzenlemek üzere kendilerini gizlemek için peçeyi kullanabileceğine dair korkular olduğunu’ ifade etti.

Aşırılıkçı grup eş-Şebab, cuma günü başkent Mogadişu'da son ayların en ölümcül saldırısını gerçekleştirerek 37 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Saldırı bir intihar eylemiyle başladı ve ardından kalabalık bir plajda silah sesleri duyuldu.

Hükümet yetkilileri saldırının, silahlı kuvvetlerin temmuz ayında Jubaland'daki askeri üslere saldıran onlarca eş-Şebab savaşçısını öldürmesinin ardından misilleme olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Daha sonra her iki taraf da Kismayo'dan yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki üslere yapılan saldırılarda ve ardından yaşanan çatışmalarda diğer tarafın ağır kayıplar verdiğini duyurdu.

Kismayo’da polis memuru olan Âden Salad, “Yetkililer şu anda peçe yasağını uyguluyor. Çünkü grubun sivilleri hedef alarak misilleme yapacağından endişe ediyorlar. Eş-Şebab militanları çoğunluğu Müslüman olan Somali'de saldırılar düzenlemek amacıyla kendilerini gizlemek için her şeyi yapacaklar” ifadelerini kullandı.

Görgü tanıkları ise “Polis çıkarttırdığı peçeleri herkesin gözü önünde ateşe verdi” dedi.

AFP'ye konuşan Hasan Musa isimli bir vatandaş şunları söyledi: “Polis yüzleri kapalı bazı kadınları durdurdu ve peçelerini çıkarttırdı. Ayrıca çarşıda satılan bazı peçeleri topladı ve herkesin içinde yaktı.”

Yetkililer güvenlik gerekçesiyle güneydeki Baydabo ve Dollo kentlerinde de peçeyi yasakladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU