Son suikastlardan sonra Hamas'ın şu anki üst düzey liderleri kimlerdir?

Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye çarşamba günü Tahran'da, hareketin ve İran'ın İsrail'i suçladığı bir suikast sonucu öldürüldü

Kolaj: Independent Türkçe

İsrail, Filistinli Hamas hareketinin askeri kanadı Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed el-Dayf'ı öldürdüğünü iddia ederek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ortadan kaldırma sözü verdiği hareketin liderlerini hedef alan son eylemini gerçekleştirdi.
 

Yahya Sinvar (sağdan ikinci) ve İsmail Heniyye (solda) 2017 yılında Gazze Şeridi'nde düzenlenen bir etkinlikte (AFP)

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre el-Dayf'ın, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve on aydır devam eden Gazze savaşının fitilini ateşleyen saldırının planlayıcılarından biri olduğuna inanılıyor. Hamas Dayf'ın öldüğünü henüz doğrulamadı.

Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye çarşamba günü Tahran'da, hareketin ve İran'ın İsrail'i suçladığı bir suikast sonucu öldürüldü.

Hamas'ın şu an yaşayan liderlerinden bazıları:

Yahya Sinvar

Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideri ve 7 Ekim saldırısının planlayıcılarından biri. 
 


İsrail ile Hamas arasında 2011 yılında yapılan bir takas anlaşmasıyla İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Sinvar'ın, muhtemelen Gazze'nin altındaki geniş tüneller ağında saklanıyor. Sinvar'ın, askeri operasyonları buradan yönettiğine ve İsrail ile ateşkes ve esir takası anlaşması için yapılan dolaylı müzakerelerde kararlar aldığına inanılıyor.

Halid Meşal

Hamas kaynakları, 68 yaşındaki Meşal'in, Heniyye'nin yerine Hamas'ın yeni lideri olmak için en güçlü olduğunu belirtiyor. Meşal, 2004'ten 2017'ye kadar Hamas'ı yönetti. 
 


Meşal, 1997 yılında İsrailli subayların Ürdün'ün başkenti Amman'da kendisine başarısız bir suikast girişiminde bulunarak zehir enjekte etmesiyle uluslararası üne kavuştu.

Mervan Isa

İsrail, el-Dayf'ın yardımcısı Mervan İsa'yı geçtiğimiz mart ayında öldürdüğünü açıkladı, ancak Hamas İsa'nın ölümünü doğrulamadı. 
 


Düşman radarlarından kaçma yeteneği nedeniyle "Gölge Adam" lakabıyla anılan İsa, Hamas'ın üçüncü adamı.

Reuters'a göre İsa ve hareketin iki üst düzey lideri, stratejik kararlar alan üç kişilik gizli bir askeri konsey oluşturdu.

Halil el-Hayya

Sinvar'ın yardımcısıdır ve Heniyee'nin gözetiminde kısa süre önce İsrail ile dolaylı ateşkes görüşmelerinde Hamas ekibine liderlik etmiştir. Tahran'da hedef alınan binada Heniyye ile birlikteydi ancak saldırı sırasında aynı dairede bulunmuyordu. 
 


İsrail'in kendisini doğrudan öldürmeye yönelik iki girişiminden sağ kurtuldu ve 2007 yılında akrabalarının evini hedef alan bir İsrail baskınında birkaç kişi öldü. En büyük oğlu 2014 yılında evine düzenlenen bir saldırıda öldürüldü.

İsrail'in kendisini öldürmeye yönelik iki doğrudan girişiminden sağ kurtuldu. İsrail, 2007 yılında akrabalarının evini hedef aldı ve birçoğunu öldürdü. En büyük oğlu, 2014 yılında evine düzenlenen bir saldırıda öldürüldü.

Mahmud el-Zahar

Mahmud el-Zahar 79 yaşında ve bir cerrah. İsrail ve Hamas karşıtları hakkındaki sert görüşleri nedeniyle dostları ve düşmanları tarafından "General" lakabıyla anılıyor. 

7 Ekim'den bu yana kamuoyuna çıkmayan veya açıklama yapmayan el-Zahar’ın akıbeti bilinmiyor.
 


İsrail'in 2003 yılındaki suikast girişiminden kurtuldu. Hamas'ın 2007'de Gazze'de iktidara gelmesinden sonra, Filistin Yönetimi ile yaşanan kısa iç savaş sırasında ve parlamento seçimlerindeki ezici zaferinden bir yıl sonra atadığı ilk dışişleri bakanı oldu.

Muhammed Şabana

Ebu Enes Şabana olarak bilinen Şabana, Hamas'ın sağ kalan askeri komutanlarından biri ve grubun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan taburunun başında. 

Hamas kaynakları Şabana’nın 2006 yılında İsrailli asker Gilad Şalit'in esir alındığı sınır ötesi saldırı da dahil olmak üzere, sınırdaki İsrail güçlerine saldırı düzenlemek için kullanılan Refah'taki tünel ağının geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.
 


İsrail'in hareketin önde gelen liderlerinden üçünü öldürmesinin ardından, Refah Tugayı'nın komutasını devraldı. Tabur, 2014'teki 50 günlük savaş sırasında iki İsrail askerini kaçırdığını açıkladı.

Ravhi Mushtaha

Sinvar'ın sırdaşı ve Hamas'taki en güçlü müttefiki. 1980'lerin sonunda Sinvar'la birlikte hareketin ilk güvenlik birimini kurdu ve bu birim İsrail için casusluk yapmakla suçlanan Filistinlileri takip edip öldürmekten sorumluydu. 
 


İsrail, Mushtaha’yı 2011 yılında Sinvar'la birlikte serbest bıraktı. Kısa süre önce Refah sınır kapısının işletilmesi de dahil olmak üzere birçok konuda Gazze'deki hareket ile Mısırlı güvenlik yetkilileri arasında irtibat sağlamakla görevlendirildi.

Şu anda Mushtaha’nın akıbeti bilinmiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU