Hizbullah'ın ikinci adamı Fuad Şükür kimdir?

Ayrıca Şükür’ün Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın askeri konularda kıdemli danışmanı olduğu ifade ediliyor

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun ölümüne neden olan Mecdel Şems saldırısına karşılık olarak dün (salı) akşam Hizbullah'ın kalesi Beyrut'un güney banliyösünde İsrail tarafından düzenlenen suikast operasyonunda hedef alınan üst düzey Hizbullah lideri Fuad Şükür, İsrail'den önce Washington için de stratejik bir hedef olarak görülüyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Rewards for Justice (Adalet için Ödül Programı) kapsamında, Şükür hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül verileceği belirtiliyordu.

Programın internet sitesinde 15 Nisan 1961'de Baalbek'teki (Doğu Lübnan) Nebi Şit'te doğduğu belirtilen Şükür, ‘Hacı Muhsin’ olarak da biliniyor. Ayrıca Şükür’ün Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın askeri konularda kıdemli danışmanı olduğu ifade ediliyor.

Siteye göre Şükür, Hizbullah'ın en yüksek askeri organı olan Cihat Konseyi'nde görev yapıyor ve Hizbullah'ın Suriye'deki muhalif güçlere karşı yürüttüğü askerî harekâtta Hizbullah savaşçılarına ve Suriye rejimi yanlısı güçlere yardım ediyordu.

Şükür, ölen Hizbullah komutanı İmad Muğniye'nin yakın bir sırdaşıydı. Washington'a göre 23 Ekim 1983'te Beyrut'taki ABD Deniz Kuvvetleri kışlasına düzenlenen ve 241 ABD askeri personelinin ölümüne ve 128 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıda ‘önemli bir rol’ oynadı. 10 Eylül 2019'da ABD Dışişleri Bakanlığı Şükür'ü 13224 sayılı Yürütme Emri uyarınca Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist olarak tanımladı.

ABD Hazine Bakanlığı da Hizbullah için veya Hizbullah adına yaptığı çalışmalar nedeniyle Şükür'ü 2015 yılında 13582 sayılı Yürütme Emri uyarınca ‘terörist’ olarak tanımladı.

İsrail Kanal 12 televizyonu dün akşam Beyrut'un güney banliyösündeki saldırının hedefinin takma adı Hacı Muhsin olan Şükür olduğunu belirtti. Kanal, Şükür'ün Nasrallah'ın askeri danışmanı olduğunu ve İsrailliler tarafından Hizbullah'ın ikinci adamı olarak görüldüğünü bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bazı haberlere göre Şükür, 2016 yılında Hizbullah'ın askeri komutanı Mustafa Bedreddin'in Şam'da öldürülmesinin ardından görevi devraldı, ancak bu bilgi doğrulanmadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU