Belarus'ta idam cezası alan Alman vatandaşı affedildi

Ukrayna adına sabotaj girişimiyle yargılanmıştı

İdamın hâlâ uygulandığı tek Avrupa ülkesinde bu cezayı alan Krieger'in görüntüleri, perşembe Belarus devlet televizyonunda yayımlanmıştı (Reuters)

2023'te Belarus'ta tutuklanan, terörizm ve radikal örgüt üyesi olmakla yargılanıp geçen ay idama mahkum edilen Alman yurttaşı Rico Krieger'e sevindiren haber geldi. 

Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Krieger'in affedildiğini dün (30 Temmuz) duyurdu. Almanya Dışişleri Bakanlığı da bu haberi doğruladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rico Krieger geçen sene Belarus devlet televizyonunda yayımlanan röportajında, Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) emriyle başkent Minsk'in güneydoğusundaki bir demiryolu hattına patlayıcı yerleştirdiği itirafında bulunmuştu. 

Patlayıcılar infilak ederken yaralanan olmamıştı. 

Batı medyası, 30 yaşındaki Krieger'in zorla konuşturulduğunu iddia etmişti. 

Perşembe günü yine devlet televizyonunda yayımlanan bir başka videoda Rico Krieger'in Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'dan merhamet dilediği görülmüştü. 

Krieger, Belarus'taki askeri bölgelerin fotoğrafını çektiğini de son röportajında itiraf etmişti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, cuma günü sert bir dille Belarus makamlarının tutumunu eleştirmişti:

Belarus rejiminin bir Alman vatandaşını televizyonda teşhir etmesi kabul edilemez.

Bakanlığın ve Belarus'taki Alman Büyükelçiliği'nin hem Krieger'le hem de ailesiyle yakın diyalog kurduğunu söyleyen Baerbock, "Bu kişinin haklarının korunmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" diye konuşmuştu.

Bu affın, Belarus'un yakın müttefiki Rusya'nın casusluktan hüküm giyen ABD yurttaşı Evan Gershkovich'i ülkedeki diğer Batılı tutuklularla birlikte takasta kullanabileceği konuşulurken yapılması dikkat çekti. 

Moskova da Almanya'da cinayetten suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edilen Vadim Krasikov gibi isimlerin iadesini istiyor. 

Reuters, son günlerde Rus hapishanelerinden kaybolan muhaliflerin de kapsamlı bir takasla Batı'ya gönderilebileceğini bildirirken bu kişilerin sayısının en az 7 olduğunu duyuruyor. 

Bunun için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onları resmen affettiğini açıklaması gerekiyor. 

Kremlin, Londra merkezli haber ajansının konuyla ilgili yorum talebini reddetti. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, Reuters, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU