İsrail'in Pegasus davasına nasıl müdahale ettiği ifşa oldu

"Diplomatik kriz endişesi var"

Pegasus programı, kişinin cihazındaki yazışmalara, konum bilgilerine, kameraya ve mikrofona gizlice erişebiliyor (Reuters)

İsrail hükümetinin, Pegasus casus yazılımıyla ilgili 2019'da WhatsApp tarafından açılan davada, firmadaki iç yazışmaların ve belgelerin paylaşılmasını engellemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Fransa merkezli kâr amacı gütmeyen gazetecilik kuruluşu Forbidden Stories ve Britanya'nın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın ortak çalışmasında, casus yazılımı üreten İsrailli NSO Group firmasına yönelik gizli bir mahkeme kararı ele geçirildi. 

2020'de çıkarılan kararda, şirketteki önemli yazışmalarla bilgilerin yer aldığı dosyalara ve bazı bilgisayarlara el konması isteniyor. 

Haberde, mahkeme kararı doğrultusunda Haziran 2020'de bunun gerçekleştirildiği savunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Distributed Denial of Secrets adlı bir hacker grubu tarafından ele geçirilen İsrail Adalet Bakanlığı'na ait e-postalara göre bu hamle, NSO Group'la bakanlıktan bazı yetkililerin yaptığı görüşmeler sonucu yapıldı. 

Araştırmada, Tel Aviv yönetiminin yazılımla ilgili bilgilerin paylaşılmasının "ciddi diplomatik sorunlara yol açabileceğinden" endişelenerek böyle bir yola başvurduğu ileri sürüldü.

Haberde, İsrailli yetkililerin ülke medyasında bu e-postalarla ilgili haber yapılmasını engellemek için bu yıl nisanda geniş kapsamlı bir yayın yasağı kararı aldığı da iddia edildi. 

WhatsApp, platform üzerinden yaklaşık 1400 kullanıcının cihazlarına Pegasus casus yazılımı yüklendiğini savunarak NSO Group'a 2019'da dava açmıştı. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde görülen dava halen devam ediyor. 

Dava kapsamında bu ayın başında yapılan duruşmada WhatsApp avukatları, NSO Group'un inceleme için gerekli belgeleri paylaşmayı defalarca reddettiğini bildirdi. 

Şubatta görülen duruşmada ABD'deki mahkeme, İsrailli firmadan yazılımın kodlarını WhatsApp'la paylaşmasını istemişti.
 


NSO Group'un Guardian'a gönderdiği açıklamada, firmanın "yasalara uygun davrandığı" savunulurken, mahkemenin el koyma kararına ilişkin yorum yapılmadı. 

İsrail Adalet Bakanlığı'ysa "ABD'deki yasal sürece zarar verecek ya da bunu engelleyecek herhangi bir işlem yapılmadığını" ileri sürüldü.

ABD'nin 2021'de kara listeye aldığı NSO Group, başından beri Pegasus'un casus yazılım olduğunu reddediyor. Firma, programın hükümetler tarafından ciddi suçlarla ve terörle mücadelede kullanıldığını savunuyor.


Independent Türkçe, Guardian, Forbidden Stories

DAHA FAZLA HABER OKU