Kremlin: Rusya, Erdoğan ve Esad arasındaki ilişkilerin iyileşmesini destekliyor

Peskov, "Türkiye ve Suriye arasında çeşitli düzeylerde belli temasların organize edilmesi gündemimizde" dedi

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad arasında ilişki kurulmasına destek verdiğini ve Rusya'nın iki ülkenin ilişkilerini iyileştirdiğini görmek istediğini açıkladı.

Erdoğan ile Esad'ın ağustosta Moskova'da görüşeceğine dair medyadaki haberlere yönelik soru üzerine Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Türkiye ve Suriye arasında çeşitli düzeylerde belli temasların organize edilmesi gündemimizde" dedi ve ekledi:

Birçok ülke, elbette bölgede önemli bir rol üstlenen Rusya da iki ülkenin ilişki kurmasına yardımcı olmak istiyor. Bu tüm bölge için önemli.

Peskov, Moskova'da bir görüşme olup olmayacağını teyit etmedi ve konu hakkında şu anda daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

Daily Sabah gazetesinin adının açıklanmasını istemeyen konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberde, Ağustos'ta Putin'in aracılığında bir görüşme olabileceği belirtilmişti.

Ancak haberin yayınlanmasından kısa süre sonra bir Türk diplomatik kaynak haberin gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti.

Esad hükümeti, 2011'de başlayan iç savaş sırasında ilişkilerinin sonlandığı bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri yeniden kurdu. Ancak Esad karşıtı muhalifleri destekleyen Türkiye ile ilişkiler düzelmedi.

Esad, 15 Temmuz'da yaptığı açıklamada Erdoğan ile, Ankara'nın "teröre" verdiği destek ve Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gibi temel meselelerin gündeme alınması halinde görüşebileceğini söylemişti.

Erdoğan bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye'nin ikili ilişkilerde yeni bir süreci başlatabileceğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Putin ile birlikte Suriye Cumhurbaşkanı Esad'a bir davetleri olabileceğini söylemişti. Erdoğan görüşmenin yeri ve zamanı hakkında bilgi vermemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU