Knesset UNRWA'yı terör örgütü olarak sınıflandırmayı oyladı

UNRWA İletişim Direktörü Touma, “Bu, ajansı ortadan kaldırmaya yönelik daha geniş kampanyanın bir başka girişimidir” dedi

İsrail Knesset’i / Fotoğraf: DPA

İsrail Meclisi (Knesset) dün, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) terör örgütü olarak tanımlayan ve ajansla ilişkilerin kesilmesini öngören bir tasarıyı geçici olarak onayladı.

Oylama, İsrailli liderlerin Hamas ile işbirliği yapmakla suçladıkları UNRWA’ya yönelik İsrail baskısının son adımı oldu.

Knesset Bilgi Servisi, tasarının ilk turda onaylandığını ve daha fazla müzakere için Dışişleri ve Savunma Komitesi’ne gönderileceğini bildirdi.

Tasarıyı parlamentoya sunan Yulia Malinovsky'nin, UNRWA'yı ‘İsrail içindeki beşinci kol’ olarak tanımladığı aktarıldı.

UNRWA Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki milyonlarca Filistinliye eğitim, sağlık ve yardım hizmeti veriyor. Kuruluşun İsrail ile ilişkileri her zaman gergin oldu, ancak Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bu yana keskin bir şekilde kötüleşti. İsrail defalarca UNRWA'nın feshedilmesi çağrısında bulundu.

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, “Bu, ajansı ortadan kaldırmaya yönelik daha geniş kampanyanın bir başka girişimidir. Bu tür adımlar Birleşmiş Milletler (BM) tarihinde görülmemiştir” ifadelerini kullandı.

İsrail, yüzlerce UNRWA çalışanının, aralarında Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin de bulunduğu ‘terörist’ gruplara üye olduğunu söylüyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, BM inceleme sürecine bu konuda henüz kanıt sunmuş değil.

İsrail'in suçlamalarının ardından pek çok bağışçı ülke UNRWA'ya fon sağlamayı durdurdu. Ancak geçen hafta fon sağlamaya devam edeceğini açıklayan İngiltere de dahil olmak üzere pek çoğu bu kararından geri döndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Hamas ve Filistin Yönetimi İsrail'in oylamasını kınadı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın önde gelen müttefiklerinden Hüseyin eş-Şeyh, uluslararası toplumu UNRWA’yı feshetme girişimlerine direnmeye çağırdı.

Eş-Şeyh Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İsrail Knesset'inin UNRWA'yı bir terör örgütü olarak sınıflandırma kararı, İsrail'in uluslararası toplumu hiçe saymasıdır” ifadesini kullandı.

Eş-Şeyh, ‘İsrail işgalinin kurbanı olan bir halka yönelik insani ve ahlaki rolünü sürdürebilmesi için bu kuruluşu siyasi, mali ve ahlaki olarak destekleyen uluslararası bir tutumla karşı karşıya kalınması gerektiğini’ vurguladı.

Hamas tarafından yapılan açıklamada ise şu ifade yer aldı:

Filistin davasını, özellikle de mültecileri ve onların evlerine dönme hakkını sona erdirmeyi amaçlayan işgalci bir güç tarafından alınan bu tedbiri geçersiz ve yasadışı olarak değerlendiriyoruz.

Hamas ayrıca, uluslararası topluma ve BM'ye ‘UNRWA'yı işgalin tasfiye etme girişimlerinden korumak için çalışma’ çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU