Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinden "ötanazi" ifadesi çıkarıldı

Muhalefet, yasanın bütünüyle yeniden ele alınmasını istiyor

Fotoğraf: AA

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün yapılan görüşmelere damga vuran konulardan biri meclis koridorlarında yaşanan televizyon krizi oldu. Meclis’e gelen hayvan hakları savunucularının komisyonu seyrettiği televizyonun kaldırılması nedeniyle yasa teklifine muhalif milletvekilleri Kirişci’ye tepki gösterdi.

Muhalif vekillerin televizyonun tekrardan kurulması isteğinin reddedilmesi üzerine tartışma büyüdü. Bunun üzerine komisyon görüşmelerine 5 dakika ara verildi. Aranın ardından komisyon yeniden toplanarak, teklifi görüşmeye devam etti.

Ötanazi kelimesi çıkarılıyor

AK Parti milletvekilleri, komisyonda görüşmeleri süren teklifin 5. maddesine ilişkin değişiklik önergesi verdi.

Verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı.

Önergeyle teklife, "Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir." hükmü eklendi.

Önergenin gerekçesinde, bakımevine alınan hayvanların köpeklerle sınırlandırılmasının da amaçlandığı belirtildi. Değişikliğin ardından 5. madde komisyonda kabul edildi.

9. maddenin 3. fıkrası ne diyor?

Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında şu ifadeler yer alıyor:

"(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

4. madde kabul edildi

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4. maddesi kabul edildi.

AK Parti milletvekilleri, komisyonda görüşmeleri süren teklifin 4. maddesine ilişkin bir değişiklik önergesi verdi.

Kabul edilen önergeyle "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” hükmü, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” şeklinde değiştirildi.

Teklifin 4. maddesi, komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Görüşmelerden

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 4. ve 5. maddelerin tekliften çıkartılmasını istedi.

Başarır, şöyle konuştu:

Yeni bir düzenleme ve hayvan haklarına uygun bir teklifin yapılması gerekir. Bununla ilgili bir fon hazırlayalım. Hayvanları kısırlaştırıp yaşatalım. Bizim teklifimizi AK Parti seçmeninin yüzde 40'ı, muhalefet seçmeninin yüzde 90'ı, MHP seçmenin yüzde 60'ı mantıklı buluyor. Anketler bunu gösteriyor. Sokak köpeklerinden zarar görmüş anne ve babaları getirip tartışmaya sokmaya gerek yok. Ailelerin durumuna herkes üzülüyor ama sorunu algı yaparak çözemeyiz.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sivil toplum örgütü temsilcilerinin komisyona alınmamasını eleştirdi. Baş, "Akılla, mantıkla, vicdanla yapılacak şey bu yasanın geri çekilmesidir. Yeniden çalışılıp doğru bir düzenleme yapabiliriz." diye konuştu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, düzenlemenin yeni yaralar açacağını belirterek, "Bu yasanın geri çekilmesini, en azından ötelenip, bilim insanlarıyla üzerinde çalışılıp yeniden ele alınmasını talep ediyoruz." dedi.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, teklifin özen ve hassasiyetle hazırlanmadığını, bir çatışma unsuru haline getirildiğini savundu.

Teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından görüşmelere ara verildi.

 

Independent Türkçe, AA, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU