Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ABD Gizli Servisi mercek altında

Eski başkanın korunmasına yönelik taleplerin neden karşılanmadığı sorgulanıyor

Suikast girişiminin ardından başkan yardımcısı adayını Ohio Senatörü J.D. Vance olarak açıklayan Trump, ilk kez onunla mitinge katıldı (AFP)​​​​​​

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Temmuz'da Pensilvanya'da düzenlediği miting sırasında silahlı saldırıya uğramasının yankıları sürüyor. Bir kişinin öldüğü, iki kişinin yaralandığı suikast girişimiyle ilgili pek çok komplo teorisi ortaya atılırken ABD Gizli Servisi de tepki topluyor. 

Zira öldürülen saldırganın Trump'a 150 metre kadar yakın bir çatıya çıkmasına nasıl izin verildiği yaygın bir merak konusu. 

Trump'ın güvenlik ekibi, Gizli Servis'in son iki yıldır kendilerine istedikleri kadar kaynak ve personel sağlamadığını ortaya attı. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post ve New York Times dünkü haberlerinde Trump ekibinde, Gizli Servis'in üst kademelerinin eski başkana ayrımcılık uyguladığı yönünde bir kanı olduğunu bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gazetelerin kaynakları, Trump'la yakın çalışan Gizli Servis üyeleriyle üst düzey yöneticilerin arasında bir süredir gerginlik yaşandığını öne sürdü. 

Daha fazla koruma ve keskin nişancıyla manyetometre gibi isteklerin karşılanmadığı da iddialar arasında.  

Bunun üzerine açıklama yapan Gizli Servis sözcüsü bu iddiayı kısmen doğrulayarak bazı taleplerin sınırlı kaynaklar nedeniyle yerine getirilemediğini savundu.

Gizli Servis'in iletişiminden sorumlu yetkilisi Anthony Guglielmi, CNN'e yaptığı yazılı açıklamada bu isteklerin yerel kaynaklardan karşılanmaya çalışıldığını vurguladı. 

Suikast girişiminin ardından da açıklama yapan Guglielmi, Trump'a özellikle Pensilvanya mitingi için koruma sağlanmadığı iddialarını X hesabında yalanlamıştı:

Bu kesinlikle yanlış. İşin aslı şu ki korumaya yönelik kaynaklar, teknoloji ve imkanlar, yükselen kampanya gezisi temposu gözetilerek artırıldı.

Gizli Servis'in başındaki Kimberly Cheatle da artan istifa çağrılarıyla karşı karşıya. 22 Temmuz'da ABD Kongresi önüne çıkarak suikast girişimiyle ilgili sorulara yanıt verecek. 

Ayrıca Başkan Joe Biden da 5 Kasım'da tekrar sandıkta rekabet edeceği selefine düzenlenen saldırıyla ilgili Gizli Servis'te bağımsız inceleme yapılması için emir verdi.

Trump

Donald Trump'ın Beyaz Saray doktoru Ronny Jackson, eski ABD Başkanı'nın durumunun iyi olduğunu dün açıkladı (AFP)


Diğer yandan Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık adayı Donald Trump, yardımcı adayı olarak seçtiği Ohio Senatörü James David Vance'le yürüttükleri seçim kampanyasında ilk kez beraber mitinge katıldı.

Michigan'da Vance'le birlikte sahneye çıkan Trump, "Benim demokrasi için tehdit oluşturduğumu söyleyip duruyorlar. Geçen hafta demokrasi için kurşun yedim" dedi.

FBI, saldırıyı suikast girişimi diye tanımlamış ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu bildirmişti. Ancak Crooks'un bu eylemi niye gerçekleştirdiği gizemini koruyor. 


Independent Türkçe, CNN, Washington Post, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU