Türk makamları 650'den fazla Suriyeliyi sınır dışı etti

SOHR: ‘Gönüllü geri dönüş’ belgelerini baskı altında imzaladılar

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan ülkelerine dönen Suriyeliler / Fotoğraf:  SOHR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, Türk makamları birkaç gün önce Kuzey Suriye ile geçişlerin yeniden açılmasından bu yana geçici koruma kartı (kimlik) sahibi 650'den fazla Suriyeliyi, Türkiye'deki haklarından feragat etmeleri ve ‘gönüllü geri dönüş’ belgelerini zorla imzalamalarının ardından sınır dışı etti.

Babu’l Heva Sınır Kapısı, Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye'ye karşı düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle kapatılmasından iki gün sonra, 3 Temmuz'da yeniden açıldı ve diğer sınır kapılarında da trafik yeniden başladı.

SOHR'un raporuna göre Türk güçleri sınır dışı edilen yüzlerce kişiyi Suriye sınır kapısı yakınlarındaki kamplarda toplayarak, gruplar halinde Suriye sınır kapısına gönderilmelerine hazırlık olarak gönüllü geri dönüş belgelerini imzalamaya zorluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriyeli mülteci aileler, bazı Türklerin Suriyelilere yönelik ‘ırkçı’ ve şiddet içeren eylemlerinden kaçmak için Suriye'ye girmek üzere Babu’l Heva Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafına gidiyor. Kayseri'deki şiddet olaylarından bu yana her gün onlarca Suriyeli aile sınıra yakın bir yerde toplanarak, Türk tarafının kendilerini Babu’l Heva Sınır Kapısı’nın Suriye tarafına taşıyacak otobüsleri temin etmesini bekliyor.

Kaynaklara göre, geri dönenlerin çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluştururken, erkekler halen Türkiye'deki işlerine devam ediyor. Ailelerin çoğunluğu İdlib ve Halep illerinden, bir kısmı da diğer şehirlerden geliyor.

Bu aileler Kayseri, Gaziantep, İzmir, Reyhanlı ve Suriyeli mültecilere yönelik şiddete tanık olan tüm bölgelerden ayrıldılar. Türk yetkililer, ülkelerine geri dönenleri gönüllü sınır dışı belgelerini imzalamaya zorluyor.

Kuzeybatı Suriye'deki Suriyeliler, Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve Arap ülkelerindeki aile üyelerinden gelen havalelere bel bağlamış durumda. Özellikle Türkiye ve Lübnan'daki ırkçı kampanyalar ve Suriyelilerin sınır dışı edilmesi, temel yaşam ve iş olanaklarından yoksun olan bölgedeki ekonomik koşulları etkiledi.

Zorunlu sınır dışı edilmeler Suriye'nin kuzeybatısında bir krize neden oldu. Zira insanlar işlerine ve başka bölgelerden gelen yerinden edilmiş kişilerin kiraladığı ya da işgal ettiği evlerine geri dönerek bunların bir an önce kendilerine teslim edilmesini talep ediyor. Sınır dışı edilmeler devam ettikçe kiralar yükseldi ve uygun bir ev bulmak son derece zorlaştı.

SOHR’a göre, Suriye'nin kuzeybatısındaki kötü ekonomik koşullar ve iş olanaklarının yetersizliği ışığında, sınır dışı edilenler karşılaştıkları risklere ve borçlarına rağmen tekrar Türkiye'ye dönme kararı alıyor. Söz konusu sınır dışı etme operasyonları, her gün Suriye ile Türkiye arasındaki sınır kapılarında, Suriyelilerin iş yerlerine ek olarak Türkiye'nin çeşitli şehirlerindeki sokaklarda ve evlerde Suriyeli mültecileri tutukladıktan ve zorla değil gönüllü olarak sınır dışı edildiklerini belirten kağıtlara parmak izlerini basmaya zorladıktan sonra gerçekleştiriliyor.

SOHR yıl başından bu yana, çoğu geçici koruma kartı sahibi olan ve gruplar halinde Suriye içlerine doğru sınır dışı edilen bin 354 Suriyeli mültecinin zorla geri gönderildiğini belgeledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU