Özgür Özel: Cumhurbaşkanımızın mesajı yarıda kesilince tepki gösterdik

Organizasyonun kendilerine durumla ilgi tatmin edici bilgi verdiğini aktaran Özel, “Kötü bir niyet olmadığına ikna olmuş durumdayız” dedi

Fotoğraf: AA

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te Sırp birliklerince yapılan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımın 29'uncu yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Törene katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Potoçari Anıt Mezarlığı'na çiçek bıraktı. Özeel anma törenin ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın törendeki mesajının yarıda kesildiğini ve buna tepki gösterdiklerini ifade etti. Özel şunları söyledi:

Çok sayıda ülke temsil edildiği için her ülkeden bir kişi konuşuyor. Tabii cumhurbaşkanı ve başbakanlar varsa onlar konuşuyor. Biz Sayın Adalet Bakanı ile birlikte buradaydık. Sayın Erdoğan'ın bir video mesajı Türkiye adına her yıl olduğu gibi yayınlatıldı. Hep birlikte dinledik. Tam Filistin konusunda çağrı yaptığı sırada yayın kesildi ve bir sonraki konuşmacıya geçildi.

Biz belirli bir süre yetkililere ulaşmaya çalıştık. Sonra bizim güvenlik amirimizi çağırdığımda yetkililer gelmedi, bir yanda tören akıyordu. Tepkimizi dile getirmelerini, Türkiye'nin mesajının yarıda kesilmesinin doğru olmadığını, yeniden yayınlatılması gerektiğini Sayın Erdoğan'ın mesajını söyledim. Çünkü hepimiz adına yayınlanan bir mesajdır.

Bize tatmin edici bir şekilde şu bilgiyi verdiler: “Sadece 1 dakikası kalmıştı, sadece salonda kesildi bir kablo temassızlığı yüzünden. Yayına tamamı gitti” Biz İletişim Başkanlığı'ndan yetkililerin bunu doğrulaması üzerine açıklamadan tatmin olduğumuzu söyledik. Tam Filistin'e sıra geldiğinde kesilince ve diğer ülkelerden cumhurbaşkanları konuşmuşken bizim cumhurbaşkanımız yarıda kesilince tepki gösterdik ama kötü bir niyet olmadığına ikna olmuş durumdayız.

Aliya İzzet Begoviç’in “Soykırım unutulursa tekrarlanır” sözlerini hatırlatan Özel, “Unutturmamak için burada olmak gerekiyor. Seneye 30'uncu yıl daha büyük bir katılımla burada olacağız” dedi. Özel şöyle konuştu:  

Soykırımın soykırım olduğu BM bugünü soykırımı hatırlama anımsama günü ilan etti. Buna rağmen hala Sırp yetkililerin ve buradaki bazı siyasetçilerin soykırımı tanımadığı hatta failleri meşrulaştırmaya onları övmeye kalktıkları bir süreç yaşanıyor. Buna en sert tepkimizi gösteriyoruz. Burada 1974 doğumlu birçok kişinin mezarını ziyaret ettik, anneleriyle görüştük. Onlara söylediğimiz şudur; bizi evladınız yerine koyun, tüm Türkiye'yi aileniz yerine koyun.

Özel ve CHP heyeti, resmi törenin ardından mezarların bulunduğu alana geçerek, Srebrenitsa Anıtı'na çiçek bıraktı. Özel, ardından mezarları başında yakınları için bekleyenlerle konuştu ve başsağlığı diledi. Özgür Özel, ardından cemaatle birlikte cenaze namazı kıldı

 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU