Su aygırlarının hızlı koşarken yerden havalandığı ortaya çıktı. 4 ayağının da yerden kesilmesi bu kadar büyük bir hayvan için şaşırtıcı bir durum.
Vakitlerinin büyük bir kısmını suda geçiren su aygırlarını incelemek epey zorlu bir iş. Yeni araştırmaya liderlik eden John Hutchinson, bu memeli hayvanların çok tehlikeli ve genellikle geceleri aktif olduğunu söyleyerek "Daha önce su aygırları üzerinde herhangi bir çalışma yapmakta zorlandım çünkü onlara erişmek çok zor" diyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu hayvanların hareketlerini daha yakından öğrenmek isteyen Hutchinson ve ekibi, Birleşik Krallık'ta yer alan bir hayvanat bahçesindeki su aygırlarının videolarını izledi. Araştırmacılar ayrıca YouTube'daki videolardan da yararlandı.
PeerJ adlı hakemli dergide dün yayımlanan çalışma kapsamında toplam 32 su aygırının görüntüleri incelendi.
Kapsamlı incelemeler sonucunda su aygırlarının son sürat koştukları zamanın yaklaşık yüzde 15'inde 4 ayaklarını birden yerden kaldırdığı görüldü.
At gibi hayvanların koşarken yerden havalandığı biliniyor. Fakat 2 bin kilo ağırlığa ulaşabilen su aygırları gibi büyük hayvanlar için bu alışılmadık bir şey. Örneğin fillerin hiçbir zaman ayaklarının hepsi birden yerden kesilmiyor.
Yeni çalışma ayrıca su aygırlarının nasıl yürüdüğüne dair cevap bekleyen bir soruyu da yanıtladı. Bu hayvanların filler gibi önce sol, sonra da sağ ayaklarını mı hareket ettirdiği yoksa tırıs giden atlar gibi ön sol ayak arka sağ ayakla; ön sağ ayak da arka sol ayakla senkronize olacak şekilde, çapraz bir yürüyüşü mü olduğu bilinmiyordu.
Hutchinson'ın liderliğindeki araştırma su aygırlarının yavaş yürürken de koşarken de büyük ölçüde tırıs giden atlar gibi hareket ettiğini gösterdi. Hutchinson, "Tamamen su aygırlarının nasıl yürüyüp koştuğunu ortaya çıkarmaya odaklanan ilk çalışmayı sunmaktan heyecan duyuyoruz" diyor:
Su aygırlarının hızlı hareket ettiklerinde nasıl havalandıklarını görmek bizi çok şaşırttı; gerçekten etkileyici bir şey!
Independent Türkçe, Guardian, BBC Science Focus, PeerJ
Derleyen: Büşra Ağaç