Bilim insanları, cüce galaksileri Samanyolu'nun yörüngesinde beklemedikleri koordinantlarda buldu.
Japonya, Tayvan ve Amerika'dan araştırmacıların katıldığı çalışmada, Virgo III ve Sextans II adlı iki cüce galaksi daha tespit edildi.
Tohokoku Üniversitesi'nden Masahi Chiba, "Samanyolu'nun kaç tane uydu galaksisi var? Bu, onlarca yıldır gökbilimciler için önemli bir soru olmuştur" dedi.
Chiba, Virgo III ve Sextans II'nin karanlık madde modelinin öngördüğünden daha fazla cüce galaksiyle dolu olan bir bölgede bulunduğunu söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hakemli dergi Publications of the Astronomical Society of Japan'da yayımlanan çalışmada ekip, Hawaii'deki Subaru Teleskopu'nu kullandı. Ayrıca Japon mühendisler tarafından geliştirilen Hyper Suprime-Cam adlı kamera sisteminin topladığı veriler de incelendi.
Virgo III ve Sextans II'yle birlikte, Subaru Teleskobu aracılığıyla tespit edilen toplam uydu galaksi sayısı 9'a yükseldi. Şimdiye dek bulunan cüce uydu galaksi sayısıysa 60'a yakın.
Akademisyen, standart karanlık madde teorisine göre Samanyolu'nun yörüngesinde yaklaşık 220 uydu galaksi olması gerektiğini belirtti. Dolayısıyla bilim insanlarının elde ettiği sayılar bu hesaba kıyasla çok eksik kalıyor.
Ancak "kayıp uydu galaksi sorunu" diye de adlandırılan bu durum, son yapılan hesaplamalarla "çok fazla uydu galaksi sorununa" dönüştü.
Chiba, Subaru Teleskobu sisteminin tüm Samanyolu'nu kapsamadığına dikkat çekerek, bu cihaz aracılığıyla şimdiye dek bulunan 9 cüce galaksinin pozisyonlarını incelediklerini belirtti.
Araştırmacıların yaptığı hesaplamalara göre 220 olarak düşünülen cüce uydu galaksi sayısının aslında 500'e yakın olabileceği ortaya çıktı.
Bilim insanı, daha güçlü ve geniş bölgeyi tarayabilen bir teleskopla araştırmayı ilerletmeyi hedeflediklerini belirtti. Chiba, gelecek yıl Şili'deki Büyük Sinoptik Tarama Teleskopu'nu kullanacaklarını söyledi.
Independent Türkçe, Science Alert, Science Daily