Vasiyetini açıklayan Warren Buffett'tan Bill Gates'e kötü haber

93 yaşındaki iş insanı, dünyanın en zenginleri listesinde 10. sırada

Buffett, son bağışıyla bugüne dek Gates Vakfı'na toplamda 9,3 milyar dolar vermiş oldu (Reuters)

Amerikalı milyarder Warren Buffett, öldükten sonra servetinin nasıl dağıtılacağını açıkladı. 

Buffett, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) verdiği söyleşide, ölümünden sonra kalan mirasının neredeyse tamamının kızı ve iki oğlu tarafından denetlenen yeni bir hayır kurumuna gideceğini söyledi.

93 yaşındaki iş insanı, servetinden Bill & Melinda Gates Vakfı'na para aktarılmayacağını da belirterek, "Ben öldükten sonra Gates Vakfı'na para yok" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buffett, servetinin aktarılacağı yeni hayır kurumunun adını paylaşmazken, paranın nasıl değerlendirileceğine çocuklarının karar vereceğini ifade etti. 

Ünlü yatırımcı, vasiyet planlarını birden fazla kez değiştirdiğini ve çocuklarına güvendiği için son olarak bunda karar kıldığını belirtti.

Buffett, "Üç çocuğumun da sahip olduğu değerler beni çok memnun ediyor. Onların işleri nasıl yürüteceğini bildiğine güvenim tam" dedi. 

Milyarder yatırımcı, parasının hayırlı işlere harcanmasını istediğini belirterek şunları söyledi:

Bu para, bizim kadar şanslı olmayanlara yardım etmek için kullanılmalı. Dünyada 8 milyar insan var. Ben ve çocukların, bunlar arasından yüzde 1'lik bir kesimin en şanslı ilk 100'ü arasında yer alıyoruz. İnsanlara yardım etmenin pek çok yolu var.

WSJ'nin aktardığına göre Buffett, daha önce vasiyetinde malvarlığının neredeyse tamamını Bill & Melinda Gates Vakfı'yla ailesine bağlı 4 hayır kurumu olan Susan Thompson Buffett Vakfı, Sherwood Vakfı, Howard G. Buffett Vakfı ve NoVo Vakfı'na ayırmıştı. 

Buffett'ın 71 yaşındaki kızı Susie Buffett, erken yaşta eğitimi ve toplumsal adaleti destekleyen Sherwood Vakfı'nın başkanlığını yürütüyor. 

Ayrıca Susie, annesinin adını taşıyan Susan Thompson Buffett Vakfı'nın da başkanlığını yapıyor. Buffett'ın eşi Susan, 2004'te yaşamını yitirmişti. 

Yatırımcının 69 yaşındaki oğlu Howie Buffett gıda güvenliğinin sağlanması ve insan kaçakçılığıyla mücadele için çalışan Howard G. Buffett Vakfı'nı yönetiyor. 

Milyarderin en küçük oğlu Peter Buffett ise müzisyen. 66 yaşındaki besteci ve eşi, yerli topluluklarla çalışan NoVo Vakfı'nın başında. 
 


Buffett vasiyetinden teknoloji milyarderi Bill Gates'in vakfını çıkarsa da hayattayken kuruluşa bağış yapmayı sürdürüyor.

İş insanı, CEO'su olduğu Berkshire Hathaway'in hisselerinden cuma günü Bill & Melinda Gates Vakfı'na ve ailesine ait 4 hayır kurumuna toplamda 5,3 milyar dolarlık bağış yaptı.

Forbes'a göre dünyanın en zengin 10. kişisi olan Buffett, 2021'de Bill & Melinda Gates Vakfı'ndaki mütevelli heyeti görevinden istifa etmişti. Buffett, görevden ayrılmasına ilişkin "Berkshire dışındaki tüm şirketlerin yönetim kurullarındaki gibi şimdi bu görevimden de istifa ediyorum" demişti.

Bill Gates'in eski eşi Melinda da kendi adını taşıyan vakıftan mayısta ayrılmıştı. Microsoft'un kurucusu Gates'le evliliğini 2021'de sonlandıran Melinda, kendi hayır işlerine odaklanmak için vakıftaki görevini bıraktığını belirtmişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN, Reuters, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU