Biden ve Trump bu akşam canlı yayında karşı karşıya geliyor

ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump bu akşam, 5 Kasım seçimlerine beş aydan az bir süre kala ilk televizyon tartışmasında bir araya geliyor

Fotoğraf: AA

VOA Türkçe'de yer alan habere göre; iki ABD başkanı Perşembe günü 2024 seçimleri öncesinde ilk kez karşı karşıya gelecek. Böylelikle Biden ile Trump, 2020 yılı Ekim ayındaki son tartışmadan bu yana ilk kez aynı mekanda buluşacak.

Tartışmanın koşulları

CNN'in Atlanta’daki merkezindeki bir televizyon stüdyosundan yayınlanacak olan program, kanalın iki deneyimli sunucusu Jake Tapper ve Dana Bash tarafından yönetilecek. Salonda seyirci olmayacak. Bu da Biden ve Trump'ın ateşli taraftarlarının tezahürat, yuhalama ve alkışlama ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Her iki adayın kampanyaları tarafından kabul edilen şartlara göre, Biden ve Trump’ın kendilerine doğrudan yöneltilen soruları yanıtlamak için iki dakikası, daha sonra her birinin karşıt görüş bildirme ve bunlara yanıt vermek için bir dakikası olacak.

Mikrofonlar sadece soru sorulan aday için açık olacak, ancak bu mikrofondan diğer adayın eşzamanlı herhangi bir cevabının duyulup duyulamayacağı belli değil. Yanıp sönen kırmızı ışıklar, bir cevabı bitirmek için beş saniyeleri kaldığında adayları uyaracak ve daha sonra süreleri dolduğunda ve mikrofonları kapatıldığında sabit kırmızıya dönecek.

Tartışmanın 3 buçuk dakikalık iki reklam arasıyla birlikte 90 dakika sürmesi planlanıyor. Kampanya yetkililerinin reklam aralarında adaylarıyla konuşmalarına izin verilmeyecek. Adayların herhangi bir aksesuar ya da önceden yazılmış not kullanmalarına da izin verilmeyecek ve kendilerine sadece kalem, kağıt ve su verilecek.

Tartışma başlamadan önce açış konuşmaları yapılması planlanmadı. Kampanya yetkilileri, adayların hangi kürsünün arkasında duracaklarına ya da kapanış konuşmasını hangi sırayla yapacaklarına karar vermek için yazı tura attı. Yazı turayı Biden kazandı ve sahnede sağ taraftaki kürsüyü seçerek gecenin son konuşmasını Trump'a verdi.

Neler konuşulacak?

Trump'ın Biden'ı ABD ekonomisini kötü yönetmekle ve ABD'nin Meksika ile olan güneybatı sınırının kontrolünü gevşetmekle suçlaması bekleniyor. Biden yakın zamanda sınırdan giriş kısıtlamalarını sıkılaştırmadan önce binlerce göçmenin ABD'ye girmesine izin vermişti.

Trump, Biden'ın başkanlığının başlarında aşırı hükümet harcamalarının enflasyonu yıllık yüzde 9'dan fazla arttırdığını iddia ediyor. Ancak enflasyon oranı o zamandan beri önemli ölçüde düşerek Mayıs ayında yüzde 3,3'e geriledi.

Biden’ın ise Trump'ın artık hüküm giymiş bir suçlu olduğuna işaret etmesi bekleniyor. Biden, Trump’ın porno yıldızı Stormy Daniels’a yapılan sus payı ödemesini gizlemek için iş kayıtlarında tahrifat yapma ve 2016 başkanlık seçiminin sonucunu etkileme girişimiyle bağlantılı 34 suçlamadan suçlu bulunduğunu belirtebilir. Buna ek olarak Biden, Trump'ın, ikisi 2020 seçim yenilgisini yasadışı yollarla engellemeye çalıştığını iddia eden üç iddianameyle daha karşı karşıya olduğunu hatırlatabilir.

Biden ayrıca 2022'de Anayasa Mahkemesi’nin ABD'de yaklaşık 50 yıllık anayasal kürtaj hakkını ortadan kaldırmasına Trump’ın mahkemeye üç muhafazakar yargıç atamasının yol açtığını öne sürebilir. Biden, Trump'ın ikinci kez başkan seçilmesi durumunda siyasi düşmanlarına karşı "intikam" planlarını gerçekleştirme şansı bulabileceğini, bunun da Amerikan demokrasisi için bir tehdit olduğunu iddia etmişti.

Ulusal anketler Biden ve Trump'ı başa baş gösteriyor.

 

VOA Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU