Avustralya'da mantar jelibonu alarmı

Nisandan beri en az 5 kişi, "aslan yelesi" ve "kordiseps" şekerleri tükettikten sonra tedavi gördü

Avustralya, insanları hastanelik eden mantarlı jelibonları geri çağırdı (Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları)

Avustralya, tüketicilerin "kalp atışlarının hızlanması" ve "rahatsız edici halüsinasyonlar"la hastaneye kaldırıldığının bildirilmesinin ardından mantarlı jelibonları geri çağırdı.

Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları, "beklenmedik zehirlenme" yaşayan kişiler nedeniyle çarşamba günü halka, Uncle Frog'un mantarlı jelibonlarını yememe uyarısı yaptı.

Nisandan bu yana "aslan yelesi" ve "kordiseps" şekerlerini tükettikten sonra Yeni Güney Galler'deki hastanelerde en az 5 kişinin tedavi görmesi, eyaletin sağlık departmanının Halk Sağlığı Yasası uyarınca bir uyarı yayımlamasına yol açtı.

Queensland ve Victoria da benzer uyarılar yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Avustralya yönetimi, ergenlik çağında bir erkeğin önceki haftalarda birkaç jelibonu sindirdikten sonra "tepkisiz bir halde" bulunduğunu açıkladı. Tedavi edilen gencin iyileştiği belirtildi.

İnsanlar bu jelibonları tükettikten sonra sürekli kusma, rahatsız edici halüsinasyonlar, nabzın hızlanması, nöbet benzeri etkinlik ve istemsiz hareket etme gibi bir dizi semptom bildiriyor.

Üç çocuk annesi Laura Jones, bir jelibonu yemesinin üzerinden ancak bir saat geçmişken rahatsız edici semptomlar yaşamaya başladığını söylüyor.

ABC'ye konuşan Jones şöyle diyor:

Ambulansla hastaneye kaldırılmam gerekti. Taşikardik bir haldeydim, kalp atış hızım 160'tı.

Jones, şekerlemeleri anksiyetesine iyi geleceğini düşünerek internetten satın almış ancak "bugüne kadar deneyimlediği en tuhaf şeyi" yaşamış.

Üç çocuk annesi kadın, "Gerçekten bedenimin dışında olduğumu hissettim ve kısa süreli hafıza kaybı yaşadım. Kıyametin yaklaştığı hissine kapıldım" ifadelerini kullanıyor:

Tüm samimiyetimle söylüyorum; ölecekmişim gibi hissettim. 'Çocuklara ne olacak' diye düşünüyordum.

Arşivlenen internet sitesine göre, önceki hafalarda kaydı silinen Uncle Frog, kendisini "genel esenliği geliştirmek" için "özel olarak formüle edilmiş" jelibonlar sunan bir işletme şeklinde pazarlıyordu.

2023'te tescil edilen şirket, Queensland'den 25 yaşındaki Rohan Bandil'i tek yöneticisi ve Brisbane'i de ana işyeri olarak kaydetmişti.

Ürün ambalajı, jelibonların "porsiyon başına 1000 mg"la "dünyanın en iyi keneviriyle aşılandığını" ifade ederken, internet sitesi ürünlerin "Avustralya'da yüzde 100 yasal" olduğunu iddia ediyordu.

Yeni Güney Galler Zehir Bilgi Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Darren Roberts, "Bu ürünlerin ne içerdiğine ilişkin incelemeler devam ediyor. Halka bu ürünleri tüketmemesini şiddetle tavsiye ediyoruz" diyor.

Bandil perşembe günü bir özür yayımladı:

Başlarına bu geldiği için gerçekten üzgünüz, niyetimiz bu değildi.

Bandil, ürünlerde "yabancı" içeriklerin bulunmasılya ilgili yetkililerin kendileriyle temasa geçmesinden sonraki bir saat içinde firmanın tüm siparişleri iptal ettiğini ve "satışları derhal durdurarak bir geri çağırma bildirimi yayımladığını" söyledi.

Aslan yelesi ve kordiseps, Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları Kanunu uyarınca Avustralya'da satılamayan "yabancı gıdalar" olarak sınıflandırılıyor.

Bandil daha önce sadece satış ve dağıtımdan sorumlu olduğunu ve "tedarikçiyi" "Artık sizinle çalışmak istemiyoruz, bu kesinlikle saçmalık" diyerek bilgilendirdiğini iddia etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU