Ünlü ekonomist Steve Hanke'den Türkiye'ye enflasyon ve faiz tavsiyesi

John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke, Türkiye’nin yıllık yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşması için hala kat edilecek uzun bir yolu olduğunu söyledi

Fotoğraf: X

CNBC-E'ye konuşan Hanke, politika faizinin artırılması halinde TL’nin “istikrarlı” olacağını söyledi.

Hanke'nin Türkiye ekonomisine ilişkin sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

Türkiye'deki enflasyon beklentilerinizde bir iyileşme görüyorum. Son Tweet'lerinizde yüzde 41'lik bir enflasyon oranı hesapladığınızı belirttiniz. Türkiye'de uygulanan ekonomik politikaları uygun buluyor musunuz?

Türkiye’nin şu anki resmi enflasyon oranı yıllık yüzde 75 ve bu oran her ay güncelleniyor. Benim güncel enflasyon ölçümüm ise yıllık yüzde 41 gibi çok daha düşük bir seviyede. Ölçümlerimi günlük olarak, yüksek frekanslı veriler kullanarak yapıyorum. Bu nedenle, yaptığım bu enflasyon ölçümleri genellikle resmi ölçümlerin önünde hareket ederler. Başka bir deyişle, Türkiye’nin resmi enflasyon ölçümleri benim ölçümlerimi takip eder. Bu da basit bir ifadeyle resmi enflasyon oranlarının düşmeye başlayacağına işaret ediyor. Bu iyi bir haber. Ancak, Türkiye’nin yıllık yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşması için hala kat edilecek uzun bir yolu var.

Şu anki faiz oranının enflasyonla mücadele için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Merkez Bankası’nın 27 Haziran’da yapacağı toplantıda, TCMB'nin faiz oranını yüzde 50 seviyesinden artırmasını önerirdim. Geniş tanımlı M3 para arzı hala yıllık olarak yüzde 36,2 oranında artıyor. Bu oran Türkiye’nin enflasyon hedefi olan yüzde 5'e ulaşmasıyla tutarlı olan yaklaşık yüzde '12'lik Hanke'nin Altın Büyüme Oranı'ndan' üç kat daha yüksek.

Türk Lirası için beklentileriniz nedir? Bir süredir dolar karşısında istikrarlı bir seyir izliyor. Bunun devam etmesini bekliyor musunuz?

Eğer faiz oranının artırılması önerim gerçekleşirse, TL muhtemelen "istikrarlı" olacaktır.

 

Haberinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

DAHA FAZLA HABER OKU